"Putins brīdinājis sāncenšus". Ko citu valstu mediji rakstīja par Uzvaras parādi

© Sputnik / Alexander Vilf / Pāriet pie mediju bankasСамолеты-буксировщики мишеней Су-25БМ в небе во время репетиции воздушной части парада в честь 76-летия Победы в Великой Отечественной войне в Москве
Самолеты-буксировщики мишеней Су-25БМ в небе во время репетиции воздушной части парада в честь 76-летия Победы в Великой Отечественной войне в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 12.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas valsts vadītāja uzrunu parādē rietumvalstu mediji uzskata par aizplīvurotu paziņojumu ASV un Eiropas Savienībai.
RĪGA, 12. maijs — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins savā uzrunā Uzvaras parādē Maskavā asi izteicās par nacisma idejām, kas arī mūsdienu pasaulē ir populāras dažādās aprindās.
Rietumu mediji viņa vārdus uzskata par aizplīvurotu paziņojumu ASV un Eiropas Savienībai. Paziņojumu par Krievijas vēlmi aizsargāt savas intereses daži žurnālisti nosauca par "brīdinājumu" Maskavas sāncenšiem, vēsta RIA Novosti.

"Brīdināja ģeopolitiskos sāncenšus"

Citu starpā par Krievijas it kā augošo militārisko noskaņojumu klāsta izdevums El Periodico.
Знамя Победы над рейхстагом, 1 мая 1945 года - Sputnik Latvija, 1920, 09.05.2021
Viedoklis
"Viņi bija sajūsmā": kādu iemeslu dēļ tiek nomelnoti padomju karavīru varoņdarbi
"Vladimirs Putins aizplīvuroti apsūdzēja ASV un ES mēģinājumos sagrozīt vēsturi un atjaunot izcilības ideoloģiju. (..) Krievijas līderis brīdināja savus ģeopolitiskos sāncenšus par Krievijas apņemšanos stingri aizsargāt savas nacionālās intereses," stāstīja žurnālists.
Vladimirs Putins patiešām pieminēja nacistiskās ideoloģijas atdzimšanu un "nepiebeigtu slepkavu baru" mēģinājumiem sagrozīt vēsturi. Tomēr ne pats Krievijas prezidents, ne viņa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs pie tam nepieminēja ne ASV, ne kādu no ES valstīm. Gluži pretēji, Kremlis atbalstīja eiropiešu centienus cīnīties ar neonacistiem, piemēram, Baltijā vai Ukrainā.

"Maskavas un rietumvalstu attiecību saasināšanās"

Arī aģentūra Reuters veltīja lielāku uzmanību starptautiskajiem jautājumiem nekā pašiem Uzvaras dienas svētkiem. Parādi Maskavā žurnālisti jau pirmajā rindkopā nosauca par "rupja militārā spēka demonstrāciju, saasinoties spriedzei attiecībās ar Rietumiem".
Зенитный ракетно-пушечный комплекс «Панцирь-МЕ» в экспозиции форума «Армия-2018» - Sputnik Latvija, 1920, 01.12.2020
Viedoklis
Krievu ieroči: 2020. gada provizoriskie rezultāti
Turklāt svētkiem veltīto publikāciju papildināja ar informāciju par Krievijas un ES "diplomātisko strīdu" un Maskavas un Vašingtonas diplomātu savstarpējo izraidīšanu.
Starptautiskā aģentūra Associated Press par nozīmīgāko uzskata Putina izteikumu par nacisma atdzimšanu, bet France Presse, savukārt, pievērsa uzmanību Krievijas līdera vārdiem par valsts interešu aizsardzību.
France Presse savā publikācijā citēja Putina runas fragmentus un atzīmēja Uzvaras dienas lielo nozīmi Krievijā, atsaucoties uz aptaujas datiem.

"Laiks apgūt mācību"

Ķīnas valsts aģentūra Xinhua norādīja, ka Uzvaras parāde teicami atgādina kara nežēlību un miera vērtību.
Пуск американской управляемой ракеты Tomahawk - Sputnik Latvija, 1920, 29.10.2020
Viedoklis
"Krievija jau izmanto": ieroči, ko amerikāņi nespēj apgūt
"Uzvaras dienas svētki vajadzīgi ne tikai varoņu godināšanai un lielās uzvaras svinēšanai, bet arī atgādinājumam par pēckara pasaules kārtību, kas jāpasargā gan no karstajiem, gan aukstajiem kariem," teikts aģentūras komentārā.
Žurnālisti uzskatīja par nepieciešamu atgādināt arī "vēstures mācības", kas jāapgūst visai pasaulei.
Militārajā parādē par godu Uzvaras Lielajā Tēvijas kara 76. gadadienai Sarkanajā laukumā maršēja 37 parādes vienības. Mehanizētajā kolonnā bija vairāk nekā 190 militārās un speciālās tehnikas vienības – gan vēsturiskās, gan mūsdienīgās. Uzvaras parādi noslēdza 23 helikopteri un 53 GKS lidmašīnas.
Ziņu lente
0