WSJ: ASV var pārvest spēkus no Afganistānas uz Uzbekistānu un Tadžikistānu

© Foto : Public domainОперация "Несокрушимая свобода" в Афганистане
Операция Несокрушимая свобода в Афганистане - Sputnik Latvija, 1920, 11.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Dažas militārpersonas un ASV prezidenta administrācijas pārstāvji uzskata, ka vislabāk būtu izvietot bruņotos spēkus Uzbekistānā un Tadžikistānā, kas robežojas ar Afganistānu.
RĪGA, 11. maijs — Sputnik. ASV var pārvest militāro kontingentu no Afganistānas uz Vidusāzijas valstīm, stāsta izdevums Wall Street Journal, atsaucoties uz saviem informācijas avotiem.
Боевики движения Талибан - Sputnik Latvija, 1920, 22.04.2021
Viedoklis
Amerikāņu spēku izvešanu no Afganistānas vada talibi
Izdevums atzīmēja, ka Vašingtonai vajadzīgas bāzes karavīru, bezpilota lidaparātu, bumbvedēju un artilērijas izvietošanai, lai sniegtu atbalstu Kabulai un apturētu radikālās kustības "Taliban" kaujiniekus. ASV valdības un Pentagona pārstāvji informēja, ka bruņoto spēku tālākas dislokācijas vietu vidū tiek izskatītas Afganistānas kaimiņvalstis Vidusāzijā, Persijas līča valstis un atsevišķi JKS kuģi, pastāstīja RIA Novosti.
Dažas militārpersonas un ASV prezidenta Džo Baidena administrācijas pārstāvji uzskata, ka vislabāk būtu izvietot bruņotos spēkus Uzbekistānā un Tadžikistānā, kas robežojas ar Afganistānu. Tādējādi karavīri varētu ātri nokļūt valstī nepieciešamības gadījumā. Tomēr avoti uzsvēra, ka kontingenta pārvietošana uz šīm valstīm būtu sarežģīta, ņemot vērā Krievijas "lielo militāro klātbūtni" reģionā un Ķīnas augošo ietekmi.
ASV īpašais pārstāvis Afganistānas lietās Zalmajs Halilzads maijā apmeklēja Uzbekistānu un Tadžikistānu, kur apsprieda situāciju kaimiņvalstī. Taškenta un Dušanbe apliecināja, ka nevēlas vardarbības izplatību un pauda bažas par pašreizējo stāvokli.
Nenosauktas amatpersonas pastāstīja avīzei, ka pieprasījumi kontingenta dislokācijai jebkādās Vidusāzijas bāzēs vēl nav bijuši, ASV Aizsardzības ministrija apsver visus argumentus. Lēmuma pieņemšanā piedalās arī Valsts departaments un Baltais nams.
Izdevums atzīmēja, ka iepriekš Savienotajām Valstīm bija divas bāzes Vidusāzijā – Uzbekistānā un Kirgīzijā. Tās izmantoja spēku dislokācijai operācijām Afganistānā. Bāzi Uzbekistānā ASV pameta 2005. gadā, 10 gadus vēlāk – Kirgīzijā.
ASV valsts sekretārs draud Krievijai par sakariem ar talibiem. KF prasa pierādījumus  - Sputnik Latvija, 1920, 14.08.2020
Video
ASV valsts sekretārs draud Krievijai par "sakariem ar talibiem". KF prasa pierādījumus
Neskatoties uz Vašingtonas attiecību pasliktināšanos ar Maskavu un Pekinu, valstis – apgalvo ASV un dažu citu valstu amatpersonas – atbalsta Savienoto Valstu interesi cīņā par stabilitāti reģionā. Savukārt Vidusāzijā ir vēlme radīt pretsvaru Krievijas un Ķīnas ietekmei, raksta avīze.
Izdevums vēsta, ka ASV spēku izvešana varētu beigties jau jūlijā.
Iepriekš ASV administrācija paziņoja, ka līdz 11. septembrim noslēgs spēku izvešanu no Afganistānas pilnā koordinācijā ar sabiedrotajiem. 2020. gadā Katarā ASV un "Taliban" parakstīja mierlīgumu, kas paredz ārvalstu spēku izvešanu 14 mēnešu laikā un dialoga sākumu pēc gūstekņu apmaiņās. Kopš līguma parakstīšanas talibi vairākkārt pārmetuši Vašingtonai vienošanās pārkāpšanu.
Ziņu lente
0