ES nolaiž "kovida priekškaru"? Krievijā novērtēja Briseles jauno plānu

© Sputnik / Владимир Живойинович / Pāriet pie mediju bankasВакцинация препаратом Sputnik V
Вакцинация препаратом Sputnik V - Sputnik Latvija, 1920, 05.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Gribat uz Eiropu? Vakcinējieties tikai ar noteiktu vakcīnu": kāpēc Eiropas Komisijas idejai nav nekā kopīga ar rūpēm par pilsoņu veselību.
RĪGA, 5. maijs – Sputnik. Eiropas Savienības iniciatīva atļaut iebraukšanu personām, kas vakcinētas no koronavīrusa ar noteiktiem preparātiem, var izvērsties par "kovida priekškaru", brīdināja Krievijas Valsts domes Starptautisko lietu komitejas priekšsēdētājs Leonīds Sluckis.
Iepriekš kļuva zināms, ka Eiropas Komisija iesaka vājināt ierobežojumus iebraukšanai ES no trešajām valstīm un atļaut ceļojumus bez svarīga iemesla tiem, kuri vakcinēti ar ES un PVO apstiprinātām vakcīnām. Informācijas avots Briselē pastāstīja, ka jaunā norma varētu stāties spēkā jau no nākamā mēneša.
"Lēmums pagaidām nav pieņemts. Taču, ja tādi pasākumi patiešām tiks ieviesti, tie veicinās savdabīga kovida priekškara veidošanos, vismaz uz kādu laiku," Sluckis paziņoja sarunā ar RIA Novosti.
Politiķis uzsvēra, ka stingra vakcīnu saraksta ieviešana iebraukšanai Eiropas Savienībā ir savdabīgs farmaceitiskās cenzūras paveids.
"Ko tas var nozīmēt? Viss ir vienkārši – arī tas ir manipulāciju elements noteiktu marku preparātu popularizācijai pasaules tirgū. Sak, ja gribat uz Eiropu, vakcinējieties tikai ar noteiktu produkciju. Tāda farmcenzūra," atzīmēja Sluckis.
Вакцина Pfizer - Sputnik Latvija, 1920, 03.05.2021
"Sputnik V" autorus pārsteidz centieni klusēt par nāves gadījumiem pēc vakcīnas Pfizer
Savukārt Federācijas Padomes loceklis, Krievijas delegācijas EPPA loceklis Aleksandrs Baškins paziņoja, ka EK jaunā iniciatīva liecina nevis par rūpēm par ES valstu pilsoņiem, bet par lieku šķēršļu radīšanu.
"Izgudrojot papildu ierobežojumus, dažas valstis un politiķi šauj paši sev kājā, jo aiz tādiem lēmumiem nav vērojamas nekādas rūpes par saviem pilsoņiem. Citādi "Sputnik V" jau sen būtu sertificēts Eiropā, taču tā vietā politikāņi pietiekami sensitīvās jomās ceļ papildu šķēršļus," uzsvēra Aleksandrs Baškins.
Politiķis norādīja, ka tādas idejas ceļas turpat, kur sankciju politika.
"Visi saprot, ka mākslīgie šķēršļi nedod vēlamo ne politisko, ne ekonomisko, ne arī sociālo efektu. Jebkura saprātīga valsts tādu piedāvājumu neatbalstīs," norādīja Baškins.
Gaidāms, ka ES padome pastāvīgo pārstāvju līmenī sāks izskatīt EK ierosinājumu šodien, 5. maijā.
Patlaban Eiropas Savienībā centralizēti apstiprinātas četru ražotāju koronavīrusa vakcīnas: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca un Johnson & Johnson. ES valstu iedzīvotāju vakcinācijas procesā atsevišķu preparātu drošība tika apšaubīta.
Российская вакцина от COVID-19 Спутник V - Sputnik Latvija, 1920, 29.04.2021
Kāpēc vakcīna "Sputnik V" izdevusies efektīva – virusologa atbilde
Krievijas vakcīnas "Sputnik V" izstrādātāji pieteikumu Eiropas zāļu aģentūrai iesniedza marta sākumā. Saskaņā ar aģentūras informāciju, preparāta klīniskās ekspertīzes pirmais posmos noslēdzies aprīlī, tagad sākta tā ražošanas inspekcija. Iepriekš Pasaules veselības organizācijas eksperte Mariandžela Simao paziņoja, ka PVO plāno sniegt "Sputnik V" vērtējumu jūnija beigās vai jūlija sākumā.
Krievijas vakcīna koronavīrusa profilaksei "Sputnik V" reģistrēta vairāk nekā 60 valstīs – to kopējais iedzīvotāju skaits sasniedz trīs miljardus cilvēkus. Valsts regulatoru apstiprinājumu skaita ziņā "Sputnik V" ieņem otro vietu pasaulē. Nesenie dati rāda, ka tās efektivitāte sasniedz 97,6%.
Ziņu lente
0