Pasaules Veselības organizācija ir apstiprinājusi piekto Covid-19 vakcīnu

© AFP / JOSEPH PREZIOSOВакцина "Moderna"
Вакцина Moderna - Sputnik Latvija, 1920, 02.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
PVO apstiprinājums ir nepieciešamais nosacījums vakcīnas piegādēm iniciatīvas "Covax" ietvaros.
RĪGA, 2. maijs - Sputnik. Amerikāņu kompānijas "Moderna" Covid-19 vakcīna reģistrēta ārkārtas izmantošanai, informēja Pasaules Veselības organizācija.
"Šodien PVO ir iekļāvusi kompānijas "Moderna" Covid-19 vakcīnu (mRNA 1273) preparātu sarakstā, kuri atļauti izmantošanai ārkārtas situācijās, tādējādi tā kļuvusi par piekto PVO reģistrēto vakcīnu," teikts PVO paziņojumā.
Par pirmo PVO lietošanai rekomendēto vakcīnu kļuvusi "Pfizer/BioNTech" mRNA vakcīna. Attiecīgo paziņojumu organizācija publicēja 2020. gada 31. decembrī. Par otru ārkārtas izmantošanai rekomendētu preparātu, kļuva "AstraZeneca/Oxford" vakcīna divās versijās. Vēlāk Pasaules Veselības organizācija ieteikto vakcīnu sarakstā iekļāvusi amerikāņu korporācijas "Johnson & Johnson" vakcīnu Janssen.
Imunizācijas ekspertu stratēģiskā konsultatīvā grupa (SAGE) ir konstatējusi, ka kompānijas "Moderna" vakcīnas efektivitāte ir 94,1%. PVN eksperti iesaka preparātu visām vecuma grupām, sākot no 18 gadu vecuma.
Российская вакцина от COVID-19 Спутник V - Sputnik Latvija, 1920, 29.04.2021
Kāpēc vakcīna "Sputnik V" izdevusies efektīva – virusologa atbilde
Eiropas Savienībā ASV preparāts pret koronavīrusa infekciju ir saņēmis atļauju piemērot jau 2021. gada janvārī. Saskaņā ar pērnā gada novembrī noslēgto līgumu ES iepirks līdz 460 miljoniem "Moderna" ražošanas vakcīnas devu.
Patlaban ES tirgū apstiprināti kompāniju "Pfizer/BioNTech", "Moderna", "AstraZeneca" un "Johnson&Johnson" preparāti. Turklāt Eiropas Komisija ir noslēgusi līgumus par vakcīnu piegādēm ES ar "Sanofi-GSK" un "CureVac", kas pagaidām nav autorizējušās savas vakcīnas ES tirgū.
Ziņu lente
0