Politika

Čehijas prezidents: nav pierādījumu par Krievijas aģentu klātbūtni Vrbeticē

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasМилош Земан
Милош Земан - Sputnik Latvija, 1920, 26.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2014. gadā Vrbetices ciematā notika sprādziens munīcijas noliktavā. Pēc septiņiem gadiem Čehijas valdība apsūdzēja par to Krievijas GIP darbiniekus.
RĪGA, 26. aprīlis – Sputnik. Čehijas prezidents Milošs Zemans paziņoja, ka pretizlūkošanai nav pierādījumu par Krievijas aģentu klātbūtni munīcijas noliktavā Vrbeticē, ziņo Sputnik Baltkrievija.
Pēc viņa vārdiem, sprādziena cēlonis varētu būt neuzmanība. Tikmēr Zemans aicināja pagaidīt līdz izmeklēšanas beigām, jo lietā ir daudz balto plankumu.
Посольство России в Литве - Sputnik Latvija, 1920, 23.04.2021
Lietuva pārdomā Krievijas diplomātu izraidīšanas iespējas
"Es varu apgalvot, ka informācijas drošības dienesta ziņojumā teikts, ka nav nekādu pierādījumu vai apliecinājumu tam, ka šie divi aģenti apmeklējuši Vrbetices rajonu," teica Zemana kungs televīzijas uzrunā, ko pārraidīja čehu televīzijas kanāli Prima un CNN Prima NEWS.
Valsts prezidents vērsa uzmanību, ka Čehijas pretizlūkošanas dienests pat ziņojuma slēgtajā daļā nav neko ziņojis par kaut kādiem "krievu aģentiem".
Līdz ar to, pēc Čehijas vadītāja vārdiem, tiek pārbaudītas vairākas versijas, un viņš pilnībā uzticas čehu policijai un Galvenajai prokuratūrai, kura uzrauga izmeklēšanu.
Kā norādīja Zemans, jau ir noteikts, ka kāds bulgāru ieroču tirgotājs ir saistīts ar sprādzieniem Vrbeticē.
17. aprīlī Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs paziņoja, ka valdība tur aizdomās Krievijas specdienestus par līdzdalību sprādzienā munīcijas noliktavā Vrbeticē 2014. gadā. Prāga pieņēma lēmumu izraidīt 18 Krievijas diplomātus, bet Čehijas policija izsludināja meklēšanā Krievijas pilsoņus Aleksandru Petrovu un Ruslanu Boširovu.
Maskava noliedza visas apsūdzības un paziņoja par atbildes pasākumiem. Cita starpā par persona non grata izsludināti 20 Čehijas vēstniecības darbinieki.
Ziņu lente
0