ASV sākušies jauni BLM nemieri – "Jūs nevarat apturēt revolūciju!"

© Sputnik / Стефен Зеннер / Pāriet pie mediju bankasПротесты в Висконсине
Протесты в Висконсине - Sputnik Latvija, 1920, 22.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc sprieduma pasludināšanas policistam, ko apsūdz Džordža Floida nāvē, Ņujorkā notika plašs kustības Black Lives Matter pārstāvju gājiens. Kolumbusā melnādainas pusaudzes nāve no policista rokām izprovocēja jaunus protestus.
RĪGA, 22. aprīlis – Sputnik. Spriedums bijušajam policistam Derekam Šovinam, ko apsūdz afroamerikāņa Džordža Floida nāvē, nespēja pielikt punktu rasu nemieros ASV , kur policijas vardarbības melnādaino upuru sarakstu papildinājis 16 gadus vecas meitenes vārds, vēsta Sputnik Meedia.

Gājiens Ņujorkā

Aģentūra RIA Novosti ziņoja, ka simtiem kustības Black Lives Matter pārstāvju devās pa Ņujorkas ielām no arēnas Barclay Center Bruklinas virzienā.
© REUTERS/Kevin MohattРеакция на приговор по делу бывшего офицера полиции Миннеаполиса Дерека Шовина
Реакция на приговор по делу бывшего офицера полиции Миннеаполиса Дерека Шовина - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2021
Реакция на приговор по делу бывшего офицера полиции Миннеаполиса Дерека Шовина
Reakcija pēc sprieduma bijušā policista Dereka Šovina lietā
Manifestantu kolonna ar karogiem un plakātiem gāja pa ielu un nepārprotami traucēja satiksmi, tomēr policisti neiejaucās – viņi tikai pavadīja mītiņu.
© REUTERS/Eduardo MunozРеакция на приговор по делу бывшего офицера полиции Миннеаполиса Дерека Шовина
Реакция на приговор по делу бывшего офицера полиции Миннеаполиса Дерека Шовина - Sputnik Latvija, 1920, 01.06.2021
Реакция на приговор по делу бывшего офицера полиции Миннеаполиса Дерека Шовина
Reakcija pēc sprieduma bijušā policista Dereka Šovina lietā
Tomēr pūlī skanēja lozungi un saukļi par policijas finansējuma pārtraukšanu. "Ko mēs gribam? Taisnību! Jūs nevarat apturēt revolūciju! Kam pieder ielas? Mums pieder ielas!" skandēja mītiņa dalībnieki.

Vainīgs, jūsu godība!

20. aprīlī Mineapoles tiesas zvērinātie atzina bijušo policistu Dereku Šovinu par vainīgu afroamerikāņa Džordža Floida slepkavībā visos apsūdzības punktos. Tagad viņam draud līdz 40 gadus ilgs cietumsods.
Последствия беспорядков в здании Конгресса США - Sputnik Latvija, 1920, 12.01.2021
Viedoklis
"Papus", "mamma", "viņa", "viņš" — vārdi, ko aizliegts izrunāt
Agrāk Mineapoles varasiestādes jau paziņoja, ka izmaksās gigantisku kompensāciju – 27 miljonus dolāru Džordža Floida radiem.

Incidents Kolumbusā

Situāciju ASV sarežģījusi jauna slepkavība – policists Kolumbusā (Ohaio štats) nošāvis tumšādainu 16 gadus vecu meiteni – Makaiju Braiantu. Pusaudzes nāve jau raisījusi protestus pie pilsētas policijas ēkas.
​Izmeklēšana parādīja, ka agri no rīta policijas iecirknis saņēmis ziņu par meiteņu strīdu. Kadros no videokameras, ko publicēja policija, redzams, ka policists, ieradies notikuma vietā, izšāvis uz Braiantu brīdī, kad viņa uzbruka otrai meitenei ar nazi.
​Ievainotā meitene mirusi slimnīcā, kur nogādāta kritiskā stāvoklī. Kolumbusas mērs Endrjū Džinters lūdza iedzīvotājus saglabāt mieru un ļaut Izmeklēšanas birojam strādāt un savākt faktus.

Baidens saņēmis protestus "mantojumā" no Trampa

Incidents ar Džordžu Floidu notika 2020. gada 25. maijā Mineapolē – 46 gadus vecais melnādainais amerikānis, agrāk tiesāts par zādzību, bruņotu laupīšanu un narkotiku glabāšanu, arestēts par to, ka veikalā norēķinājies ar viltotu 20 dolāru banknoti.
Протесты в Висконсине - Sputnik Latvija, 1920, 12.03.2021
Viedoklis
Bet pie viņiem baltos linčo...
Video ieraksts, kurā policists Dereks Šovins vairākas minūtes turēja narkotisko vielu reibumā esošo aizturēto piespiestu ar ceļgalu uz zemes, radīja vispārēju sašutumu.
Pēc Floida nāves pār ASV pilsētām vēlās protestu vilnis. Ko pavadīja sadursmes, dedzināšana, laupīšana un grautiņu. To dalībnieki iebilda pret policijas vardarbību un rasismu. 40 pilsētās, arī Ņujorkā un Vašingtonā bija ieviesta komendata stunda.
Floida nāves provocētais sašutums bija viens no iemesliem, kuru dēļ Donalds Tramps cieta sakāvi prezidenta vēlēšanās ASV un uzvarēja viņa sāncensis no Demokrātiskās partijas Džo Baidens. Tagad ar protestu inerci un jaunu grautiņu kurināšanu nāksies tik galā paša Baidena administrācijai.
Ziņu lente
0