Krievijas ĀM pastāstīja par Rietumu lomu Baltkrievijā plānotajā valsts apvērsumā

© Sputnik / Алексей Куденко / Pāriet pie mediju bankasЗдание министерства иностранных дел РФ в Москве
Здание министерства иностранных дел РФ в Москве - Sputnik Latvija, 1920, 21.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Noskaidrotā informācija liecina: runa bija par konstitucionālā apvērsuma sagatavošanu Baltkrievijā, un atklājas ļoti nepatīkama aina par Rietumu iejaukšanos ne tikai Baltkrievijas iekšējās lietās, bet arī par centieniem grozīt valsts konstitucionālo iekārtu,
RĪGA, 21. aprīlis - Sputnik. Rietumvalstis bija iesaistītas konstitucionālā apvērsuma sagatavošanas darbā Baltkrievijā, informēja Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova, vēsta RIA Novosti.
17. aprīlī Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko pastāstīja, ka aizturēta cilvēku grupa, kas gatavojusi atentātu pret viņu un viņa bērniem. Saskaņā ar republikas prezidenta datiem, plānā iesaistīti ASV specdienesti. Baltkrievijas Valsts drošības komitejas priekšsēdētājs Ivans Tertels informēja, ka atklātās grupas dalībnieki izplānojuši ieceri fiziski likvidēt Lukašenko un viņa ģimenes locekļus un sākuši to īstenot, kā ari organizējuši bruņotu dumpi ar mērķi sagrābt varu. Pie tam grupas sastāvā bija gan Baltkrievijas pilsoņi, gan ārvalstnieki.
Александр Лукашенко выступает перед сторонниками на площади Независимости - Sputnik Latvija, 1920, 19.04.2021
Politika
"Likvidēt galveno": kā plānoja sarīkot asiņainu apvērsumu Baltkrievijā
"Noskaidrotā informācija un darbības, kam tika pielikts punkts, - tās novērtēs kompetentas iestādes, - runa bija par konstitucionāla apvērsuma sagatavošanu Baltkrievijas teritorijā, un tā atklājusi šausminošu un ļoti nepatīkamu ainu par Rietumu saikni ne tikai ar iejaukšanos Baltkrievijas iekšējās lietās, bet arī konstitucionālās iekārtas maiņu," Zaharova pastāstīja telekanāla "Rossija 24" ēterā.
"Atklājas fakti, kas vairs nedod ne mazāko iespēju kolektīvajiem Rietumiem noliegt savu lomu: divi Baltkrievijas pilsoņi vienam no tiem ir ASV pilsonība, viņiem bija konsultācijas un atbalsts Rietumu valstīs. publicētais video ieraksts neatstāj nekādus jautājumus par viņu mērķiem un uzdevumiem. Viss šis stāsts ir tik neērts Rietumiem, ka to steigšus vajadzēja ar kaut ko piesegt un pilnā sparā izvēršas stāsts Prāgā," atzīmēja Zaharova.
Krievijas Federālā drošības dienesta Sabiedrisko sakaru centrs pastāstīja, ka Maskavā aizturēts ASV un Baltkrievijas pilsonis Jurijs Zenkovičs un baltkrievu politologs Aleksadrs Feduta, kuri plānoja militāro apvērsumu 9. maijā Minskā. Šajā pašā grupā, saskaņā ar Baltkrievijas VDK datiem, bija arī opozīcijas partijas līderis Grigorijs Kostusevs, viņš aizturēts republikas teritorijā.
Река Меконг - Sputnik Latvija, 1920, 09.04.2021
Viedoklis
Gļēvai lielvalstij steigšus vajadzīgi netīro darbu darītāji
Vienlaikus ASV Valsts departamenta pārstāvis komentārā RIA Novosti paziņoja, ka "jebkādi pieņēmumi par to, ka ASV varasiestādes saistītas ar Lukašenko slepkavības mēģinājumu vai piedalījušās tajā, ir absolūta nepatiesība".
Sestdien Čehijas premjerministrs Andrejs Babišs paziņoja, ka varasiestādes tur aizdomās Krievijas specdienestus par dalību sprādzienā munīcijas noliktavā Vrbeticē 2014. gadā. Pieņemts lēmums izraidīt no valts 18 Krievijas diplomātus. Svētdien Krievijas valdība informēja par atbildes pasākumiem – uz Ārlietu ministriju izsauktajam Čehijas vēstniekam Vitezslavam Pivoņkam tika paziņots: par persona non grata pasludināti 20 vēstniecības darbinieki. Viņiem bija jāpamet valsts 24 stundu laikā.
Ziņu lente
0