Facebook nopludinājis tīklā vairāk nekā 500 miljonu lietotāju datus

© Foto : pixabayРабота за компьютером
Работа за компьютером - Sputnik Latvija, 1920, 05.04.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atklātā piekļuvē nonākuši sociālā tīkla Facebook lietotāju dati no 106 valstīm. Latvijas to vidū nav.
RĪGA, 5. aprīlis – Sputnik. Pusmiljarda Facebook lietotāju personas dati publicēti vienā no hakeru forumiem, vēsta Sputnik Meedia, atsaucoties uz Business Insider, kas publicēja kiberdrošības kompānijas "Hudson Rock" tehniskā direktora Elona Gēla sniegto informāciju.
Pēc Gēla domām, kurš konstatējis datu noplūdi un pirmais par to paziņojis, kibernoziedznieki var saņemt informāciju, kas ļaus viņiem izlikties par citiem cilvēkiem vai ar viltu piespiest nodot datus ieejai kontā.
"Tāda izmēra datu bāze, kas satur daudzu Facebook lietotāju personas informāciju, neapšaubāmi novedīs tiktāl, ka ļaundari mēģinās to izmantot," viņš teica.
Datu bāze ietver lietotāju vārdus, tālruņa numurus, Facebook identifikatorus, adreses, dzimšanas datus, biogrāfijas datus un elektroniskā pasta adreses.
Izdevums pieļāva, ka noplūde, iespējams, skārusi lietotājus no 106 pasaules valstīm, tostarp gandrīz 32 miljonus – ASV, vairāk nekā 10 miljonus – Krievijā, aptuveni 220 tūkstošus – Lietuvā un 88 tūkstošus – Igaunijā.
​Iepriekš Gēls konstatēja datu noplūdi janvārī – anonīms lietotājs tajā pašā hakeru forumā reklamēja robotu, kas piešķir simtiem miljonu Facebook lietotāju tālruņa numurus par zināmu maksu. Šoreiz dati forumā publiskoti bez maksas.
Arī iepriekš vairākkārt fiksēta plaša Facebook lietotāju personas datu noplūde internetā. Tamlīdzīgs gadījums noticis 2019. gada vasarā. Toreiz ASV Federālā tirdzniecības komisija piesprieda "Facebook Inc." izmaksāt soda naudu 5 miljardu dolāru apmērā. Vēlāk sociālais tīkls informēja, ka kļūda datu aizsardzībā ir izlabota.
Ziņu lente
0