Bild ceļ trauksmi: vācu zemūdenēm uzstādīti "krievu navigatori"

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаг ВМС Германии
Флаг ВМС Германии - Sputnik Latvija, 1920, 29.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācu žurnālisti konstatējuši, ka Vācijas Jūras spēku zemūdenēm uzstādītas Krievijā ražotas iekārtas, kas varot būtiski apdraudēt nacionālo floti.

RĪGA, 29. marts – Sputnik. Vācijas Jūras kara spēku zemūdenēs uzstādītas Krievijas kompānijas ražotas navigācijas iekārtas, vēsta vācu izdevums Bild am Sonntag.

Saskaņā ar izdevuma datiem, Vācija sākusi sadarbību ar Krievijas kompāniju "Tranzas" 2005. gadā, kad pie varas bija kanclers Gerhards Šrēders. Toreiz ar jaunajām navigācijas sistēmām aprīkoti aptuveni 100 kuģi. Vēlāk Vācijas vadība no jauna vērsās pie Krievijas kompānijas, un rezultātā tās sistēmas Transas Navi-Sailor 4000 tika uzstādītas vācu mūsdienīgajās zemūdenēs "U 35" un "U 36", stāsta Sputnik Meedia.

Штаб-квартира НАТО в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 17.02.2021
Viedoklis
Alianses nelaimes. Kā NATO sabrūk no iekšienes

Kompānija "Tranzas", nodibināta Sanktpēterburgā 1990. gadā, strādā ne tikai militārajā, bet arī civilajā jomā. 2018. gadā uzņēmumu iegādājās somu kompānija "Wartsila", taču daļa kompānijas, kas nodarbojās ar militāro ekipējumu, palika Krievijā.

"Pēc ekspertu domām, ņemot vērā ciešos sakarus ar Krievijas valsts drošības struktūrām, šī "Tranzas" daļa ir Rietumu specdienestu uzmanības lokā. Kiberuzbrukuma gadījumā navigācijas datus iespējams pārtvert un sagrozīt, sliktākajā gadījumā – pat līdz pilnīgam kuģa funkcionalitātes zudumam," raksta Bild am Sonntag.

Atbildot uz izdevuma jautājumu par to, vai Krievijas iekārtas var apdraudēt vācu zemūdenes, Vācijas Aizsardzības ministrija informēja, ka "valdība pieliek visas pūles AM ziņā esoši IT, kibertehnikas un kriptogrāfijas līdzekļu drošībai".

Zaļo partijas aizsardzības politikas parlamentārās grupas pārstāvis Tobiass Lindners paziņoja, ka Aizsardzības ministrijas pienākums ir nekavējoties paskaidrot, kāpēc Vācija neizmanto programmatūru no NATO valstu ražotājiem.

Ziņu lente
0