Zinātnieki biedē pasauli ar Melno nāvi

© Sputnik / Stringer / Pāriet pie mediju bankasЛюди в костюмах чумных докторов на улице Львова, Украина
Люди в костюмах чумных докторов на улице Львова, Украина - Sputnik Latvija, 1920, 22.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunu izaicinājumu cilvēcei var mest nāvējoši bīstamais Nipa vīruss. Salīdzinājumā ar to koronavīruss šķitīs tīrais sīkums.

RĪGA, 22. februāris — Sputnik. Koronavīrusa vietu var ieņemt paramiksovīruss, kas nes nāvējošus draudus visai pasaulei, raksta RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu The Sun.

Эксперт, доктор медицинских наук, врач-иммунолог Владислав Жемчугов  - Sputnik Latvija, 1920, 21.01.2021
Koronavīruss meklē jaunu saimnieku: eksperts paskaidroja, kas būs pēc pandēmijas

Kentuki universitātes Molekulārās un šūnu bioķīmijas katedras vadītāja Rebeka Dača brīdināja, ka Nipa vīruss spēj novest pie jaunas pandēmijas.

Tikai tās mērogi būs salīdzināmi nevis ar Covid-19 pandēmiju, bet gan ar Melnās nāves mērogiem – tā dēvē otru mēra epidēmiju vēsturē – tā bija ļoti ilga un aiznesa desmitiem miljonu cilvēku dzīvības.

Nipa vītusa letalitāte sasniedz 45-75%, tātad Covid-19 tam nestāv ne blakus.

Cita starpā Dača atgādināja, ka Nipa vīruss var mutēt un kļūt vēl virulentāks.

Kentuki universitātes zinātnieces teikto apstiprināja arī doktore Melānija Sevila – viņa atzīmēja, ka pasaulei vajadzētu gatavoties "ļoti lielai" pandēmijai. Savukārt rakstnieks un ekologs Džons Vidāls, eksperts no dzīvniekiem pārejošo slimību jautājumos, prognozēja Melnās nāves mērogu katastrofu.

Vidāls ieminējās, ka jaunā "mēra" izplatību veicinās aviopārlidojumi un starptautiskā tirdzniecība. Turklāt, pēc viņa domām, nāvējošais vīruss var dažu nedēļu laikā izplatīties ar bezsimptomu pārnēsātāju starpniecību.

Patiešām, saskaņā ar Pasaules veselības organizācijas (PVO) datiem, Nipa vīrusa infekcija var noritēt bez simptomiem vieniem slimniekiem, bet citi var saslimt ļoti smagi, līdz pat letālam encefalītam. PVO sarakstā Nipa vīruss ir atzīmēts kā viens no cilvēcei bīstamākajiem vīrusiem.

Slimība var sākties ar simptomiem, kas atgādina gripas izpausmes: paaugstināta temperatūra, galvas un muskuļu sāpes, vemšana un kakla sāpes. Vēlāk var parādīties reiboņi, miegainība, izmainītas apziņas stāvokļi un neiroloģiskie simptomi, kas norāda uz akūtu encefalītu. Nipa vīruss var iniciēt atipisko pneimoniju un smagas elpošanas problēmas, arī akūtu elpošanas mazspēju.

Во время работы в вирусологической лаборатории - Sputnik Latvija, 1920, 08.07.2020
Virusoloģe novērtēja buboņu mēra izplatības risku

Slimības smaga gaita noved pie konvulsijām un komas.

Inkubācijas periods var ilgt 4-45 dienas. Zinātniekiem šis fakts ļoti nepatīk, jo pagaidām nav izdevies precīzi uzzināt, vai inficētais var aplipināt citus cilvēkus šajā periodā.

Tāpat kā koronavīrusa gadījumā, zinātnieki uzskata, ka vīrusa galvenie pārnēsātāji ir sikspārņi. Nipa vīrusa dabiskie pārnēsātāji ir dižsikspārņu saimes augēdāju pārstāvji, piemēram, dižsikspārņi.

Tomēr vīrusu cilvēkam var nodot arī cūkas. 1999. gadā šī vīrusa dēļ radās nepieciešamība likvidēt aptuveni miljonu cūku. Tikai tādējādi izdevās novērst epidēmiju.

Slikti ir arī tas, ka pagaidām nav nekādas vakcīnas, kas ļautu cīnīties pret bīstamo vīrusu. Nav arī zāļu, ar ko stāties tam pretī. Saslimušos ārstē, izmantojot simptomātisku intensīvo terapiju.

Ziņu lente
0