Politika

NATO uzveļ Krievijai atbildību par konfrontāciju

© THIERRY CHARLIER / AFP Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг
Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг  - Sputnik Latvija, 1920, 20.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO neslēpj, ka vēlas saņemt vairāk naudas spēku izvēršanai austrumu flangā, taču atbildību par konfrontāciju un sadarbības trūkumu uzveļ Maskavai.

RĪGA, 20. februāris – Sputnik. NATO izvērtē dažādus attiecību variantus ar Krieviju atbilstoši tās rīcībai, paziņoja alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Ja viņi (Krievija – red.) vēlas sadursmi, mēs esam gatavi. Ja viņi vēlas sadarboties, mēs būsim priecīgi," Jensa Stoltenberga teikto citēja RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu El Mundo.

Pēc Ziemeļatlantijas alianses ģenerālsekretāra vārdiem, bloks uztur attiecības ar Maskavu, ņemot vērā bruņojuma sacensību atsākšanās risku. Pie tam, Stoltenbergs apgalvoja, dialogā ar Krieviju vajadzīgs spēks un stingrība.

NATO organizē kara mēģinājumus

Paziņojumi no Briseles par gatavību sadarboties ar Maskavu ir tīrais rituāls, norādīja Krievijas militārais eksperts Igors Korotčenko.

"Mēs redzam, ka rituālos paziņojumus no Briseles neapstiprina darbi, turpinās militārās aktivitātes pieaugums," konstatēja eksperts.

Viņš atgādināja, ka Maskava piedāvā NATO līdztiesību mijiedarbību drošības sfērā, taču alianse praksē izspēlē scenārijus karam pret Krieviju.

"Šajos apstākļos mūsu valsts adekvātā un vienīgā iespējamā atbildes reakcija ir pietiekami pasākumi aizsardzības spējas un drošības stiprināšanai, un to mēs īstenojam," uzsvēra Korotčenko.

Vairāk naudas austrumu flangam

Iepriekš noskaidrojās, ka alianses valstu aizsardzības ministru apspriedē 17.-18. februārī Stoltenbergs diskutējis jautājumu par aizsardzības izdevumu pieaugumu.

Pirms sēdes Stoltenbergs apliecināja: "Es ierosināšu būtiski paplašināt NATO vispārējo finansējumu mūsu pamatdarbībai savaldīšānas un aizsardzības jomā," NATO ģenerālsekretāts skaidroja žurnālistiem pirms samita Briselē.

Штаб-квартира НАТО в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 17.02.2021
Viedoklis
Alianses nelaimes. Kā NATO sabrūk no iekšienes

Viņš informēja, ka aizsardzības izdevumu pieaugums ļaus uzturēt abiedroto spēku izvēršanu NATO austrumu flangā, gaisa telpas patrulēšanu, spēku izvēršanu jūrā un mācības. "Kopīga izdeveumu palielināšana demonstrēs, cik spēcīga ir mūsu pieturēšanās pie saistībām aizsargāt vienam otru," piezīmēja NATO ģenerālsekretārs.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu atzīmēja, ka Rietumu stratēģiskajā virzienā slēpjas lielākie draudi Krievijas drošībai. KF ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādīja, ka NATO ir labi zināms – Maskava neplāno nekādus uzbrukumus, taču turpina savilkt spēkus un bruņojumu pie Krievijas robežām.

Ziņu lente
0