Mediji nosaukuši "kaujas lauku" ASV un Krievijas iespējamā karā

© U.S. Navy/Ashley Myers/Lwp KommunikációНорвежские учения для стран-членов НАТО
Норвежские учения для стран-членов НАТО  - Sputnik Latvija, 1920, 05.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Militārais eksperts uzskata, ka aizvien augstāks ir risks Norvēģijai kļūt par cīņas lauku ASV un Krievijas karā, ņemot vērā tās aktīvo darbību abu lielvalstu sāncensībā.

RĪGA, 5. februāris — Sputnik. ASV militārās klātbūtnes paplašināšanās Norvēģijā var kaitēt pašas valsts drošībai, vēsta norvēģu ziņu portāls NRK.

Вид на набережную в Бергене, Норвегия - Sputnik Latvija, 1920, 31.01.2021
Mediji: Norvēģijā sūdzas par "Staļina Sarkanās armijas" iebrukumu

Norvēģijas Bruņoto spēku akadēmijas pasniedzējs, apakšpulkvedis Turmuds Heiers rakstā, ko publicēja portāls, pauž viedokli – valsts var kļūt par Krievijas un ASV sadursmes vietu militārās konfrontācijas saasināšanās apstākļos, vēsta RIA Novosti.

"Norvēģija aizvien aktīvām piedalās superlielvalstu – Krievijas un ASV – sāncensībā. Tātad pieaug arī risks, ka konflikta vai krīzes gadījumā, ja pār to zudīs kontrole, Norvēģija kļūs par ASV un Krievijas cīņas lauku," uzskata Heiers.

Viņš atgādināja, ka pēdējos gados Norvēģijai piešķirta stratēģiski nozīmīgas teritorijas loma ASV avangarda aizsardzībā Galējos Ziemeļos, jo tā atrodas vistuvāk "draudiem, no kā Amerika krīzes situācijā baidās visvairāk, - Krievijas kodolspēkiem". Heiers uzskata, ka Savienotās Valstis pieturas pie uzdevuma savaldīt Krieviju. Pēc eksperta domām, Norvēģijai tādā situācijā nāksies līdzsvarot abas valstis.

"Norvēģija un ASV turpina jaunu auksto karu ar Krieviju," apliecināja profesors.

Iepriekš tīmekļa portāli stāstīja, ka februārī armijas bāzē Norvēģija tikšot dislocēti četri B-1B Lancer tipa amerikāņu bumbvedēji. Tomēr pagaidām informācija nav apstiprināta oficiāli – Norvēģijas Gaisa kara spēku sakaru dienesta priekšnieks Stīne Barklajs Goslans atteicās sniegt komentārus.

Norvēģu militārā eksperta materiāls pilnā apjomā publicēts portālā InoSMI.

Jāpiebilst, ka janvārī Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs videokonferencē ar Norvēģijas ārlietu ministru Ini Ēriksenu Sereidi paziņoja, ka Oslo militārās aktivitātes paplašināšanās un NATO infrastruktūras tuvošanās Krievijas robežām draud ar negatīvām sekām Arktikai. Viņš pauda cerību un labu kaimiņattiecību atjaunošanos abu valstu starpā. 

Ziņu lente
0