ASV paskaidroja, kādu pozīciju ieņem "Ziemeļu straumes 2" jautājumā

© © Nord Stream 2 / Axel SchmidtТрубы для строительства газопровода "Северный поток-2" в немецком порту Мукран
Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 в немецком порту Мукран - Sputnik Latvija, 1920, 04.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Valsts departamenta pārstāvis informēja: pēc jaunā prezidenta Džo Baidena domām, cauruļvads "Ziemeļu straume 2" ir "slikts darījums".

RĪGA, 4. februāris — Sputnik. ASV sekos gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbiem un nepieciešamības gadījumā pieņems lēmumus par sankcijām, sarunā ar aģentūru RIA Novosti konstatēja ASV Valsts departamenta pārstāvis.

Šādu komentāru ierēdnis sniedza, jautāts par publikāciju vācu preses izdevumā Handelsblatt, kas, atsaucoties uz informācijas avotu Vašingtonā, informēja: ASV pirmo reizi signalizējušas par gatavību apspriest pret "Ziemeļu straumi 2" vērsto sankciju apturēšanu. Pie tam ASV vēlas garantēt iespēju uz laiku atslēgt gāzesvadu, ja tiks ierobežots Krievijas gāzes tranzīts cauri Ukrainai.

"Prezidents Baidens skaidri paziņoja: cauruļvads "Ziemeļu straume 2" ir slikts darījums. (..) Mēs turpināsim sekot cauruļvada noslēgšanas un sertifikācijas darbībām un, ja tādas darbības tiks novērotas, pieņemsim lēmumu par sankciju iniciēšanu," paskaidroja Valsts departamenta pārstāvis.

Viņš piebilda, ka ASV turpinās darbu ar saviem sabiedrotajiem un partneriem, lai garantētu drošu un diversificētu energonesēju piegādes tīklu Eiropai, kas nekaitēs tās kolektīvajai drošībai.

ASV, kas vēlas pārdot ASV savu sašķidrināto gāzi, aktīvi iebilst pret projektu. Viņi jau vairākkārt iekļāvuši savā aizsardzības budžetā sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2" un citiem Krievijas gāzes transporta projektiem.

Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija, 1920, 01.02.2021
Medvedevs: "Ziemeļu straumi 2" uzbūvēs, ja Vācija nepadosies ASV spiedienam

Pēc projekta operatora "Nord Stream 2 AG" datiem atlicis izbūvēt apmēram 148 km gāzesvada no kopējiem 2460 km – Dānijas ūdeņos atlicis izbūvēt 120 km un apmēram 28 km – Vācijas akvatorijā. Kopenhāgena apstiprināja būvdarbus ar "Fortune" palīdzību no 15. janvāra, Vācijas atļauja šim kuģim izsniegta līdz maija beigām.

Krievija jau vairākkārt ir apliecinājusi, ka "Ziemeļu straume 2" ir ekonomisks projekts un atbilst Eiropas valstu interesēm. Maskava piezīmēja, ka projekts tiks īstenots, neskatoties uz Rietumu spiedienu.

Ziņu lente
0