Politika

Džonsons piekāpies: politologs novērtēja Lielbritānijas un ES Brexit vienošanās

© Sputnik / Александр НатрускинВладимир Брутер
Владимир Брутер - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijai tirdzniecības vienošanās izskatās šausmīgi, tāpat Eiropas perspektīvas tagad ir diezgan sarežģītas.

RĪGA, 26. decembris - Sputnik. Londona un Brisele ir saskaņojušas Brexit tirdzniecības vienošanos parametrus, informēja Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons. Eiropas Komisijas vadītāja Urzula fon der Leiena, no savas puses, paziņoja, ka saskaņotais dokuments kļuvis par "visaptverošāko".

Bez šaubām, tirdzniecības vienošanas noslēgšana jāuzskata par Londonas piekāpšanos, paziņoja radio Sputnik ēterā Krievijas Starptautiskā humanitāro un politisko pētījumu institūta eksperts politologs Vladimirs Bruters.

"Galvenā piekāpšanās šeit ir tirdzniecības standarti, ko Britānija negribēja pieņemt, bet tagad tie būs jāpieņem, lai turpinātu tirdzniecības attiecības," skaidro Bruters.

Pēc viņa vārdiem, Džonsons ir piekāpies, jo vēlēšanas ASV nav beigušās par labu esošajam prezidentam.

Tramps zaudēja vēlēšanas. Džonsons bija cerējis, ka Tramps uzvarēs, un viņi izveidos kādu finansiāli ekonomisku savienību. Tagad viņš palika vienatnē, jo strīdā ar Eiropu Baidens acīmredzot nav viņa pusē," konstatēja politologs.

Džonsona aprēķini un scenāriji ir izgāzušies, un viņam jāizdzīvo vienatnē, norāda eksperts.

Президент Латвии Эгилс Левитс на Братском кладбище в Риге в День Лачплесиса - Sputnik Latvija
Viedoklis
Tie nav ārvalstnieki: apdraudējuma meklējumi Latvijā noveduši pie valdības

"Britānijai saskaņots tirdzniecības darījums izskatās šausmīgi, bet arī Eiropai perspektīvas izskatās diezgan sarežģītas. Eiropa zaudēja no Lielbritānijas izstāšanos, bet cenšas parādīt, ka ir uzvarējusi, jo tā diktē nosacījumus, nevis otrādi. Noslēdzot vienošanos, Britānija atzīst, ka Eiropa ir stiprāka, un Eiropai tas nav slikti," Bruters secināja.

Sarunas par tirdzniecības līguma noteikumiem pēc Brexit buksēja vairākus mēnešus. Pēc pasaules informācijas aģentūru datiem Londona piekāpusies Briselei daudzos strīdīgos jautājumos. Lielbritānijas parlamentam vēl ir jāratificē tirdzniecības vienošanās divu tūkstošu lappušu apjomā.

Referendums jautājumā par Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES notika 2016. gada martā. Par atvadīšanos no Eiropas Savienības uzstājās 51,8% britu, pret 48,2%. Sākotnēji Brexit tika ieplānots 2019. gada 29. martā, taču tas notiks vien 2020. gada 31. janvārī.

Джонсон дал слабину: Брутер оценил сделку Британии и ЕС по Brexit
Ziņu lente
0