Nosaukts faktors, kura dēļ ASV iznīcinātājus apdraud Krievijas bruņojums

CC BY-SA 2.0 / Alex / Lockheed Martin F-22 RaptorМногоцелевой истребитель F-22 Raptor
Многоцелевой истребитель F-22 Raptor - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Militārais eksperts norādīja attālumu, kādā Krievijas iznīcinātājs Su-35 ar RLS "Irbis" spēj ieraudzīt amerikāņu piektās paaudzes iznīcinātāju F-22 Raptor.

RĪGA, 13. decembris — Sputnik. Stealth tehnoloģijai, kas izmantota ASV kara lidmašīnās B-2 Spirit, F-22 Raptor un F-35 Lightning II, ir nopietni trūkumi, konstatēja militārais eksperts Aleksejs Ļeonkovs, stāsta RIA Novosti.

Rakstā iknedēļas izdevumā "Zvezda" eksperts pastāstīja, ka atskaitēs par izkliedes efektīvo laukumu ne vienmēr norādīts attālums, kādā veikti mērījumi, tāpēc sniegti dati nav gluži objektīvi.

Учения ВВС и ПВО в России - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Kaujas taktiku mainīs": Krievijai parādījies jauns bruņojums uzbrukumam

Ļeonkovs publicēja datus par attālumu, kādā Krievijas iznīcinātājs Su-35 ar radiolokācijas staciju "Irbis" spēj ieraudzīt amerikāņu piektās paaudzes iznīcinātāju F-22 Raptor. Izrādījies, ka amerikāņu lidaparāts būs redzams jau 266 kilometru attālumā, tātad nespēs nemanīts palaist raķetes AIM-120D, kuru darbības rādiuss ir 180 km.

Eksperts atklāja, ka amerikāņu stealth tehnoloģijas pamatā ir to izstarojuma izkliedēšana radara antenai pretējā virzienā un sistēmas efektivitāte ir atkarīga no frekvencēm, kādās strādā pretinieka PGA.

"Pārsvarā tie paredzēti frekvenču X-diapazonam (viļņa centimetra garums)," paskaidroja Ļeonkovs.

Ja pretinieka radari izmanto L-diapazonu (decimetra viļņi) vai Ka (milimetra viļņi), amerikāņu lidmašīnai draud briesmas.

"Nu, bet tie (radari – red.), kas funkcionē visos diapazonos, un, starp citu, pie tiem pieder aktīvie fāzētie antenas režģi, padara stealth par absolūti bezjēdzīgu tehnoloģiju," secināja autors.

Iepriekš amerikāņu žurnāls National Interest nosauca Su-35 par iznīcinātāju-slepkavu un pievērsa lasītāju uzmanību lidaparāta izcilajai manevrēšānas spējai un prasmei pildīt dažādus uzdevumus, piemēram, likvidēt mērķus uz zemes un jūrā, arī PGA sistēmu aizsegtus objektus. Iznīcinātāja bruņojumā publikācijas autors īpaši izcēla "gaiss-gaiss" klases raķetes, kas ļauj likvidēt mērķus līdz 300 km attālumā, kā arī spārnotās pretkuģu raķetes "Oniks".

Ziņu lente
0