Atrasta koronavīrusa mutācija, pret kuru antiķermenīši ir bezspēcīgi

© Sputnik / Алексей Майшев / Pāriet pie mediju bankasЭкспресс-тестирование на COVID-19
Экспресс-тестирование на COVID-19 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātnieki noskaidrojuši, ka viena no koronavīrusa mutācijām maskē vīrusu no visa antiķermenīšu kokteiļa.

RĪGA, 6. decembris — Sputnik. Zinātnieki reģistrējuši SARS-CoV-2 mutāciju, kas ļauj koronavīrusam izvairīties no antiķermenīšiem, kas sintezēti cīņai ar infekciju, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu Nature.

Президент Латвии Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Viedoklis
Specifiskas mutācijas: konstatētas tikai Latvijai raksturīgas Covid-19 komplikācijas

Freda Hatčinsona vārdā nosauktā Onkoloģijas pētījumu centra speciālisti iezīmējuši kartē visas iespējamās Covid-19 mutācijas, kas spēj novērst triju monoklonālo antiķermenīšu saistīšanu (tie radīti laboratorijā un tiek ievadīti pacientiem specializētas terapijas ietvaros), vēsta žurnāls Nature.

Pētījuma priekšpublikācijas autori vēsta, ka virkne mutāciju skārusi olbaltumvielu segmentu, ko dēvē par receptorsaistošo domēnu (RBD) – to vīruss izmanto, lai iekļūtu šūnās. Viena no koronavīrusa mutācijām maskē vīrusu no visa antiķermenīšu kokteiļa, savukārt citas izvairījās no viena no trim antiķermenīšiem.

Zinātnieki atzīmēja, ka dažas izmaiņas plaši izplatītas ar Covid-19 inficēto cilvēku organismā, savukārt mutācija, kas spēj stāties pretī visam antiķermenīšu kompleksam, atrasta Nīderlandē un Dānijā.

Ziņu lente
0