Londonieši stāsta, kā gatavojas otrajai karantīnai

© Sputnik / Джастин Гриффитс-Уилльямс / Pāriet pie mediju bankasСитуация в Лондоне в связи с коронавирусом
Ситуация в Лондоне в связи с коронавирусом - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Londona gatavojas otrai karantīnai. Šoreiz situācija ļoti atšķiras no atmosfēras pirms pirmās izolācijas martā.

RĪGA, 5. novembris – Sputnik. Aizvadītās nedēļas nogalē Apvienotās Karalistes premjerministrs paziņoja, ka ceturtdien visā valstī tiks ieviesta jauna karantīna koronavīrusa pandēmijas dēļ, portālā RIA Novosti stāsta Marija Tabaka. Tiks slēgti rūpniecības preču veikali, restorāni un krogi, sporta centri. Cilvēkiem ieteikts iespēju robežās strādāt mājās. Skolas un universitātes turpinās darbu.

Города мира. Лондон - Sputnik Latvija
Karantīnas cena: Lielbritānijā pašizolācijas pārkāpējus gaida milzīgi naudas sodi

"Pēc valdības nesenā paziņojuma Nacionālā galerija gatavojas slēgt durvis publikai no 2. novembra pl. 18:00 līdz 2. decembrim. Ja jums ir biļetes galerijas apmeklēšanai nākotnē, jums nekas nav jādara, mēs ar jums sazināsimies pēc iespējas ātrāk. Galerija būs atvērta tiešsaistē 24 stundas diennaktī, 7 dienas nedēļā un nesīs nacionālo mākslu nācijas mājās," informēja viens no galvenajiem muzejiem galvaspilsētā.

Tagadējam pirmskarantīnas periodam pārsvarā raksturīgs pamatīgums, nekādas panikas un gatavība jaunām nepatikšanām. Tagad jau visiem ir zināms, ko nozīmē karantīna.

"Neparko vairs netaisīšu nekādus krājumus, tomēr dīvaiņi ir – vakar Tesco izbeidzās tualetes papīrs. Tiesa, šodien viss jau ir atrodams," RIA Novosti korespondentei pastāstīja Kensingtonas iedzīvotāja Dženija.

Viņa pastāstīja, ka martā pakļāvusies vispārējai panikai un sapirkusi putraimus, bēdīgi slaveno tualetes papīru un konservus.

"Un tad? Kāda tam bija jēga? Nekādas. Veikalos visu izķēra, bet pēc tam viss parādījās. Ir muļķīgi piegāzt pilnu māju ar konserviem, ko nemaz negribas ēst," viņa atzinās.

Patiešām, nekāda ažiotāža lielveikalos nav manāma, izņemot atsevišķas epizodes.

Plauktos ir gan tualetes papīrs, gan antiseptiskie līdzekļi un maskas, gan augļi un dārzeņi, ko pavasarī nez kāpēc izķēra acumirklī. Interneta lielveikalu tīkls Ocado oficiāli apstiprināja: šoreiz cilvēki nerada nekādus krājumus.

Gan lielveikali, gan piegādes dienesti mierīgi gatavojas pasūtījumu uzplūdiem.

"Premjerministrs skaidri pateica: "Krogi, bāri un restorāni ir jāslēdz ciet, ja runa nav par tirdzniecību vai piegādi." Tātad jūs varat turpināt pasūtīt ēdienu no saviem iemīļotajiem restorāniem, tāpat kā no vietējiem veikaliem un lielveikaliem, kad vien vēlaties, izmantojot lietotni vai vietni Deliveroo. Mēs esam šeit, lai jums palīdzētu, tāpat kā mūsu partneriem, ko tagad vēlamies atbalstīt vairāk, nekā jebkad," Deliveroo informēja klientus.

Patlaban atbalsts vajadzīgs daudziem. Mazas kafejnīcas īpašniece Hammersmitā ir tuvu asarām.

"Mēs tā cenšamies, darām visu, ko pieprasa. Ar lielām grūtībām pārvarējām karantīnu toreiz, paldies valdībai, ka maksāja algu darbiniekiem, tomēr biznesam tas ir ļoti smagi: noma, iepirkumi. Mēs tik tikko kaut drusciņ uzelpojām un atkal sākas. Nezinu, vai mums izdosies izdzīvot, šoreiz mēs mēģināsim pārdot kafiju un cepumus pa lodziņu, pēc tam paskatīsimies," viņa stāstīja.

Ļoti daudzi saskārušies ar tādām problēmām. Hammersmitā situācija vēl nemaz nav sliktākā: visu šo laiku vietējie iedzīvotāji staigāja pa veikaliem, restorāniem un kafejnīcām. Bet Sitija izskatās pavisam bēdīgi. Pēc ofisa darbinieku pārejas pie attālinātā darba izputējuši simtiem mazā biznesa pārstāvju: nav neviena, kam ieskriet kafejnīcā pēc sendvičiem pusdienās, neviena, kam pirkt dārgos kostīmus pēc pasūtījuma, pēkšņi izrādījās nevajadzīgas ķīmiskās tīrītavas. Debesskrāpji stāv tukši: vienā meitene pie reģistrācijas galda pļāpā ar policistu, acīmredzot, vienu no retajiem, kurš šodien ieskatījies ēkā. Caur gigantiskajiem logiem redzami noņemti monitori (daudzas kompānijas izdalījušas datorus darbiniekiem pa mājām), kaudzē sakrautus krēslus, kārbas ar ofisa sīkumiem.

Засуха - Sputnik Latvija
Pandēmija nav atnākusi viena: kādi pārbaudījumi vēl gaida šogad

Slēgšanai gatavojas sporta klubi. Tīkla Better sporta centrā ziemeļu Kensingtonā jau slēgts bērnu baseins, seklā peldvieta pat nav atsākusi darbu pēc pirmās karantīnas (bērnu uzturēšanās kopā ar pieaugušajiem vienā nelielā baseinā neatbilst jaunajām dzīves normām). Pēc peldēšanas nodarbības – pēdējās pirms karantīnas – skolotāji ilgāk, nekā parasti, atvadās no audzēkņiem un viņu vecākiem.

"Mēs ceram atsākt darbu drīz pēc 2. decembra vai janvārī, ja karantīnu pagarinās," Klāra cenšas turēties braši.

"Liels paldies, ka atbalstāt mūs," viņa klusi piebilda.

Pagaidām dzīve gandrīz nemainīsies tikai bērniem. Lai arī daudzi pulciņi un papildu nodarbības ir atceltas, viņiem paliek galvenais – skola.

"Jaunā izolācija būs labāka nekā iepriekšējā, - pasmaidīja Paolo, kura dēls mācās sākumskolas 4. klasē. – Mēs būsim mājās, bet bērni – skolā."

"Galvenais, lai tik skolas paliktu vaļā. Mācības mājās otru reizi mēs ar sievu nepārcietīsim," viņš piebilda pasmaidot.

Ceturtdien bērni, kā jau parasti, no rīta ies uz skolu. Uz darbu ies viņu skolotāji, savās darba vietās būs ārsti, celtnieki, strādnieki. Pārējie pieaugušie atkal sēdēs mājās, bez iespējas (vismaz bez likumīgas iespējas) tikties pie kafijas tases vai alus pintes ar draugiem, bez iespējas doties ciemos vai sagaidīt ciemiņus. Vismaz mēnesi, iespējams, pat ilgāku laiku.

"Šodien mēs rezervējām galdiņu bārā, uz ielas, pēc visiem noteikumiem. Pēdējo reizi pasēdēsim ar draugiem, nav taču zināms, kad izdosies nākamreiz," nopūtās Vimbldonas iedzīvotājs Alekss.

Ziņu lente
0