ES pieņēma lēmumu par Lukašenko iekļaušanu melnajā sarakstā

© Sputnik / Виктор ТолочкоАлександр Лукашенко проголосовал на выборах президента Беларуси
Александр Лукашенко проголосовал на выборах президента Беларуси   - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ĀM vadītāji saskaņoja vienotu pozīciju par prezidenta Aleksandra Lukašenko iekļaušanu sankciju sarakstā pret Baltkrievijas amatpersonām, paziņoja diplomātiskie avoti.

RĪGA, 13. oktobris – Sputnik. ES ministri tikšanās laikā Luksemburgā saskaņoja sankciju ieviešanu pret Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko, ja situācija valstī neuzlabosies. Par to tiek runāts ES Padomes publicētājā paziņojumā, vēsta RIA Novosti.

Президент Франции Эммануэль Макрон на саммите ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Lukašenko atbildēja Makronam par situāciju Baltkrievijā

"ES apstiprina savu gatavību papildu ierobežojošiem pasākumiem pret organizācijām un augstākajām amatpersonām, ieskaitot Aleksandru Lukašenko, ja situācija neuzlabosies," tiek norādīts dokumentā.

Galīgā lēmuma pieņemšanas termiņi attiecībā pret Aleksandru Lukašenko netika nosaukti.

Baltkrievijā kopš 9. augusta turpinās protesta akcijas pēc prezidenta vēlēšanām, kurās, saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komitejas oficiālajiem datiem, uzvarēja Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% vēlētāju balsu. Otrajā vietā ir opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska, kura saņēma nedaudz vairāk par 10% balsu. Opozīcija neatzina oficiālos vēlēšanu rezultātus. Tihanovska izbrauca no valsts uz Lietuvu.

ES paziņoja, ka neuzskata Baltkrievijā notikušās prezidenta vēlēšanas par taisnīgām un godīgām, kā arī atteicās atzīt to rezultātus. Turklāt ES līderi vienojās par personālo sankciju ieviešanu pret Baltkrievijas ierēdņiem par vardarbības pielietošanu pret demonstrantiem un, kā uzskata Eiropas Savienībā, par vēlēšanu falsificēšanu. Otrajā oktobrī Eiropas Savienības Padomes vadītājs Šarls Mišels paziņoja, ka sankciju sarakstā tika iekļauti aptuveni 40 Baltkrievijas varasiestāžu pārstāvju, taču Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko tajā nav.

Eiropas Savienība grasās piešķirt finanšu palīdzību pilsoņu sabiedrībai, neatkarīgiem medijiem, kā arī no kārtības sargu rīcības cietušajiem Baltkrievijā.

Baltijas valstis veica sava personu saraksta saskaņošanu, pret kurām tiks ieviestas sankcijas. Tas tika paziņots 31. augustā un tajā iekļauts prezidents Aleksandrs Lukašenko un vēl 29 Baltkrievijas amatpersonas. Pēcāk, 25. septembrī, Baltijas valstis atjaunoja sankciju sarakstus – Latvija iekļāva tajā vēl 101 amatpersonu, Lietuva un Igaunija – katra pa 98.

Эксперт Дмитрий Солонников - Sputnik Latvija
Politologs: Lietuva demonstratīvi atņēmusi Baltkrievijai ES naudu

Minskā vairākkārt paziņoja, ka protesta akcijas Baltkrievijā tiek koordinētas no ārzemēm. Republikas prezidents Aleksandrs Lukašenko apsūdzēja rietumvalstis par tiešu iejaukšanos situācijā Baltkrievijā, atzīmēja, ka nekārtības sūta ASV, savukārt eiropieši tām "piespēlē". Par valstīm, no kurām tiek koordinētas protesta akcijas, Lukašenko nosauca Poliju, Čehiju, Lietuvu un Ukrainu.

Baltkrievija 29. septembrī paziņoja par simetrisku ierobežojošo pasākumu ieviešanu pret Baltijas valstīm. Sankciju sarakstos iekļauts vairāk nekā 300 ierēdņu no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.

Ziņu lente
0