Baltkrievijas AES sekmīgi darbu sācis pirmā energobloka reaktors

© Foto : Vk / РУП "Белорусская АЭС"Белорусская АЭС, архивное фото
Белорусская АЭС, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas Enerģētikas ministrija informēja, ka reaktora ekspluatācijas cikls ir sācies.

RĪGA, 12. oktobris — Sputnik. Baltkrievijas atomelektrostacijā sekmīgi palaists pirmā energobloka kodolreaktors, informēja Baltkrievijas Enerģētikas ministrijas preses dienests.

"Saskaņā ar BelAES būvdarbu grafiku pirmajā energoblokā sekmīgi palaista ķēdes reakcija, reaktora iekārta strādā minimāli kontrolējamā jaudas režīmā," teikts paziņojumā, ko citēja RIA Novosti.

Minimāli kontrolējamais jaudas līmenis ir pašuzturošās vadāmās ķēdes kodolreakcijas kontrolei pietiekamais līmenis. Tas nozīmē, ka reaktora darbība ir uzsākta.

Tādējādi, saskaņā ar Enerģētikas ministrijas datiem, reaktora ekspluatācijas cikls ir sācies. Resors informēja, ka tuvākajā laikā pirmajā energoblokā tiks īstenots pētījumu komplekss, kas ļaus apstiprinās visas kodolenerģētiskās un fiziskās kontroles sistēmas drošību un reaktora iekārtas kodoldrošību. Nākamais posms – pirmā energobloka enerģētiskais starts līdz ar iekļaušanu Baltkrievijas energosistēmā.

Директор Фонда энергетического развития Сергей Пикин - Sputnik Latvija
Boikots uz papīra: eksperts paskaidroja, kā Baltijā nonāks BelAES elektrība

Pirmā atomstacija Baltkrievijā ir lielākais Maskavas un Minskas kopprojekts kodolenerģētikas nozarē. Stacija ar diviem reaktoriem VVER-1200 ar kopējo noteikto jaudu 2400 MW apjomā uzbūvēta Astravjecas pilsētā Grodņas apgabalā saskaņā ar mūsdienīgu Krievijā izstrādātu 3+ paaudzes projektu, kas atbilst visām starptautiskajām normām un IAEA rekomendācijām drošības jomā.

Elektroenerģijas ražošanu BelAES plānots sākt ceturtajā ceturksnī. Pirmā energobloka pāreja pie rūpnieciskās ekspluatācijas ieplānota 2021. gada pirmajā ceturksnī, energobloka Nr. 2. ekspluatācijas sākums ieplānots gadu vēlāk.

 

Ziņu lente
0