Baltkrievijas AES saņēmusi atļauju reaktora palaišanai

© Foto : Vk / РУП "Белорусская АЭС"Белорусская АЭС, архивное фото
Белорусская АЭС, архивное фото  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Paveikts viss nepieciešamais, lai pirmā atomelektrostacija Baltkrievijā sāktu darbu – speciālisti var sākt fiziskos eksperimentus ar nelielu jaudu.

RĪGA, 9. oktobris – Sputnik. Baltkrievijas Radiācijas un kodoldrošības departaments (Gosatomnadzor) izsniedzis atļauju Baltkrievijas AES 1. energobloka reaktora palaišanai, vēsta Sputnik Baltkrievija.

"2020. gada 8. oktobrī (..) pieņemts pozitīvs lēmums par papildinājumu VU "Belorusskaja AES" licencē par tiesībām uz darbību atomenerģijas un jonizējošā izstarojuma avotu izmantošanas jomā, kas ļauj sākt pāreju uz energobloka Nr. 1 reaktora minimālo kontrolējamo jaudas līmeni un mazas jaudas fizisko eksperimentu veikšanu," teikts resora paziņojumā.

Линии электропередачи - Sputnik Latvija
"Krievija izrakstīs latviešiem sertifikātus": Lietuvā strīdas par BelAES boikotēšanu

Tāpat BelAES saņēmusi tiesības strādāt ar radioaktīvajiem atkritumiem, kas rodas ekspluatācijas gaitā. Gosatomnadzor norādīja, ka lēmums pieņemts pēc iepazīšanās ar ekspertīzes rezultātiem, kas pamato dokumentācijas drošību un AES gatavību norādītajai darbībai.

Septembrī Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka Baltkrievijas atomelektrostacijas pirmā energobloka fiziskais starts ieplānots 7. novembrī.

Elektroenerģijas ražošanu stacijā plānots sākt ceturtajā ceturksnī. Energobloka Nr. 1 pāreja uz rūpniecisko ekspluatāciju ieplānota 2021. gada pirmajā ceturksnī, energobloka Nr. 2. ekspluatācijas sākums ieplānots gadu vēlāk.

Pirmā atomstacija Baltkrievijā ir lielākais Maskavas un Minskas kopprojekts kodolenerģētikas nozarē. Stacija ar diviem reaktoriem VVER-1200 ar kopējo noteikto jaudu 2400 MW apjomā uzbūvēta Astravjecas pilsētā Grodņas apgabalā saskaņā ar mūsdienīgu Krievijā izstrādātu 3+ paaudzes projektu, kas atbilst visām starptautiskajām normām un IAEA rekomendācijām drošības jomā.

Kopš Baltkrievijas AES būvdarbu sākuma Lietuva turpina plašu kampaņu – tās politiķi apgalvo, ka stacija nav droša. Viļņa uzskata, ka atomstacija apdraudot Lietuvu, un aicināja kaimiņus boikotēt Baltkrievijā ražoto elektroenerģiju.

Pēc ilgstošām domstarpībām Baltijas valstis izstrādājušas elektroenerģijas tirdzniecības koncepciju, kurā atrunāts piegādātāja pienākums norādīt elektrības izcelsmi. Eksperti uzskata, ka pieteiktais "boikots" paliks vienīgi uz papīra – Baltkrievijas ARS elektroenerģija jebkurā gadījumā nokļūs Baltijas valstu energosistēmā.

Ziņu lente
0