Pasaules tūrisma diena

© AP Photo / Francois MoriТуристы в фонтане Трокадеро возле Эйфелевой башни в Париже, Франция
Туристы в фонтане Трокадеро возле Эйфелевой башни в Париже, Франция - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ik gadu 27. septembrī pasaulē tiek atzīmēta Pasaules tūrisma diena (World Tourism Day). To nodibināja ANO Pasaules Tūrisma organizācijas Ģenerālā asambleja 1979. gadā.

RĪGA, 27. septembris – Sputnik. Svētku mērķis ir piesaistīt starptautiskās sabiedrības uzmanību tūrisma svarīgumam un tā sociālajai, kultūras un ekonomiskajai nozīmei, vēsta RIA Novosti.

Илзе Винькеле - Sputnik Latvija
Viņķele: mēs izvēlējāmies starp tūrisma biznesu un visu Latviju

Šis datums tika izvēlēts tāpēc, ka šajā dienā 1970. gadā tika pieņemti Pasaules Tūrisma organizācijas Statūti.

Saskaņā ar ANO Pasaules Tūrisma organizācijas (UNWTO) datiem, 2019. gadā starptautiskā tūrisma plūsma palielinājās par 4%, salīdzinājumā ar 2018. gadu. Visā pasaulē tika reģistrēts aptuveni 1,5 miljardi starptautisko tūrisma braucienu. Starptautiskā tūrisma izaugsme 2019. gadā tika novērota visos pasaules reģionos: braucienu skaits uz Tuvajiem Austrumiem pieauga par 8%, uz Āziju – par 5%, uz Ameriku – par 4%, Ziemeļameriku un Dienvidameriku tūristi apmeklēja par 2% biežāk nekā pirms gada.

Ceļojumu skaits uz Eiropu samazinājās, salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, taču reģions bija līderis pēc starptautisko braucienu skaita – 743 miljoni tūristu (51%).

Saskaņā ar "Rosstat" datiem, 2019. gadā Krieviju apmeklēja 24,4 miljoni ārvalstu tūristu.

2020. gadā Covid-19 pandēmija izraisīja nebijušu kritumu ceļojumu un tūrisma sektorā – gan iekšzemē, gan starptautiskajā segmentā – uz laiku slēdzot tūrisma galamērķus un izbraukšanas tirgus visā pasaulē.

Слутишки — старообрядческая деревня в природном парке Даугавас локи в Науенской волости Даугавпилсского края Латвии - Sputnik Latvija
Labāk aizvedīs naudu uz ārzemēm: Latvijas iedzīvotāji nav gatavi maksāt par lauku tūrismu

Saskaņā ar datiem, kas tika sniegti UNWTO Starptautiskā tūrisma barometra septembra numurā, 2020. gada pirmajā pusgadā starptautisko braucienu skaits samazinājās par 65%, salīdzinājumā ar tā paša perioda rādītāju pērn. Braucienu skaits aprīlī samazinājās par 97%, savukārt maijā par 98% karantīnas, lidostu un nacionālo robežu slēgšanas vairākās valstīs dēļ. Straujš starptautisko pārvadājumu pieprasījuma kritums 2020. gada pirmajā pusgadā noveda pie 440 miljonu starptautisko braucienu un aptuveni 460 miljardu ASV dolāru zaudējumiem starptautiskā tūrisma ienākumos. Tas vairāk nekā piecas reizes pārsniedz ienākumu zaudējumu, kurš tika reģistrēts 2009. gadā globālās ekonomiskās un finanšu krīzes apstākļos.

Kamēr starptautiskā tūrisma atjaunošanās tempi nepriecē, pieaug iekšzemes tūrisma pieprasījums daudzos lielos tirgos, tādos kā Ķīna, kur gaisa pārvadājumu apjoms jūlijā pieaudzis aptuveni līdz 90% no 2019. gada līmeņa.

Arī Krievijā aviopārvadājumu apjomi ir palielinājušies uz iekšzemes braucienu rēķina.

Bezdarbs – vēl viens tūrisma plūsmas krituma rezultāts. Saskaņā ar statistisku, pasaulē tūrisma sektorā ir nodarbināts katrs desmitais cilvēks. Pandēmijas rezultātā patlaban tiek apdraudēti aptuveni 100-120 miljoni darbavietu. Tāpat krīze tūrisma nozarē rada draudus programmām, kuras ir paredzētas savvaļas dabas un pasaules kultūras mantojuma apsargāšanai.

Tūristi aizsargmaskās pozē gaisa vagona augšējā stacijā virs Dubrovnikas vecpilsētas Horvātijā. - Sputnik Latvija
Foto
Atrasti tūristi! Kur devušies atpūsties no pašizolācijas nogurušie ceļotāji

Pasaules tūrisma diena sniedz iespēju pārdomāt tūrisma sektora nākotni. 2020. gadā šīs dienas temats ir "Tūrisms un lauku rajonu attīstība".

Pasaulē arvien vairāk uzmanības tiek veltīts lauku rajonu, iekšējās migrācijas un infrastruktūras attīstībai. Šajā kontekstā tūrismam piemīt spēcīgs potenciāls, lai sniegtu ievērojamu pienesumu iespēju izveidošanai ekonomisko un sociālo vērtību veidošanas ķēdes ietvaros ārpus pilsētu robežām, nodarbināšanas iespēju sniegšanā ārpus lielpilsētu robežām un kultūras un dabas mantojuma saglabāšanā.

Ziņu lente
0