Krievijas pārstāvniecība ES atzīmēja virkni neskaidrību Navaļnija lietā

© Sputnik / Александр Гальперин / Pāriet pie mediju bankasАкции в поддержку А. Навального
Акции в поддержку А. Навального  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas pastāvīgā pārstāvniecība ES uzskata, ka situācijā nepieciešama skaidrība, ņemot vērā spēcīgo informācijas kampaņu ES oficiālajās aprindās un medijos.

RĪGA, 16. septembris — Sputnik. Krievijas pastāvīgā pārstāvniecība Eiropas Savienībā publicējusi savā vietnē komentāru Alekseja Navaļnija lietā, kurā norādīja uz virkni neskaidrību, vēsta RIA Novosti.

Diplomāti uzskata, ka situācijā nepieciešama skaidrība, ņemot vērā spēcīgo informācijas kampaņu ES oficiālajās aprindās un medijos.

Немецкие медики везут Алексея Навального в клинику Шарите, Берлин - Sputnik Latvija
Krievijas speciālisti piedāvā vācu ārstiem kopīgi izanalizēt Navaļnija veselības stāvokli

"Nepretendējot uz ekspertu titulu toksikoloģijā, mēs tomēr uzskatām par nepieciešamu pievērst jūsu uzmanību virknei neatbilstību šajā lietā," vēstīts komentārā.

Vispirms pārstāvniecība pievērsa uzmanību jautājumai, vai ir kāds pamats domājamajm Krievijas valdības lēmumam "noindēt" Navaļniju ar militāras klases vielu pilsētā, kur dzīvo pusmiljons cilvēku, un pēc tam darīt visu iespējamo, lai izglābtu viņam dzīvību, un palaist ārstēties uz Vāciju, kur "Novičok" var identificēt.

Pēc tam diplomāti uzdeva jautājumu: kādam nolūkam Krievijas valdībai vajadzētu "indēt" Navaļniju, ņemot vērā to, ka, saskaņā ar neatkarīgā "Levada centra" neseno pētījumu, viņa popularitāte valstī nepārsniedz 2%.

Tāpat nav saprotams, kāpēc Vācijas valdība nevēlas nodot Maskavai toksikoloģisko pētījumu rezultātus vai publicēt tos, ja Berlīne ir pārliecināta, ka blogeris ir saindēts.

Pārstāvniecība uzsvēra: apgalvojumi, ka pierādījumus iespējams nodot Krievijai tikai ar pacienta piekrišanu, neatbilst virknei politisko paziņojumu, kas izskanēja Vācijā, kad Navaļnijs vēl bija komā.

Diplomāti atgādināja, ka tiek ignorēts fakts par to, ka vairākus gadus Rietumu speciālisti un NATO eksperti izstrādājuši ar grupu "Novičok" saistītās ķīmiskās vielas. Piemēram, ASV izsniegti vairāk nekā 150 patenti to pielietošanai.

Брифинг официального представителя МИД РФ М. Захаровой - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM pārstāve uzdevusi jautājumus Vācijai Alekseja Navaļnija lietā

Kāpēc Navaļniju pa ceļam uz hospitāli Charite pavadīja policija un specdienestu aģenti, vēl vienu jautājumu uzdeva pārstāvniecība. Kāpēc tika sperti ārkārtēji drošības pasākumi, kāpēc pati slimnīca tika pārvērsta par iestādi ar augstu drošības līmeni jau pirms domājamās indīgās vielas "atklāšanas" pacienta organismā.

"Vai tas nozīmē, ka Berlīne zināja kaut ko, kas nebija zināms ne Maskavai ne Omskai? Jāpiebilst, ka slimnīcā Omskā bija veiktas vairāk nekā 60 bioķīmiskās analīzes, un neviena no tām neuzrādīja nekādas saindēšanas pazīmes," norādīja pārstāvniecība.

Situācija ar Navaļniju

Krievijas Korupcijas apkarošanas fonda dibinātājs Aleksejs Navaļnijs tika hospitalizēts 20. augustā Omskā, kad viņam kļuva slikti lidmašīnā. Pēc izmeklēšanas mediķi diagnosticēja vielmaiņu traucējumu, kura rezultātā strauji krities cukura līmenis asinīs. Pagaidām nav zināms, kāds bijis tā iemesls, taču nekādas indes pacienta urīnā un asinīs netika atrastas.

Divas dienas vēlāk Navaļnijs tika pārvests uz Vāciju. Drīz pēc tam Vācijas valdība, atsaucoties uz kara mediķiem, paziņoja, ka Krievijas valstspiederīgais saindēts ar vielu no kaujas vielu grupas "Novičok".

Maskava nosūtīja pieprasījumu ar lūgumu sniegt sīkāku informāciju par Berlīnes laboratorijas analīžu rezultātiem, tomēr atbilde netika saņemta.

Iepriekš Vācijas valdība informēja, ka vācu ekspertu slēdzienus apstiprinājušas laboratorijas Zviedrijā un Francijā, vienlaikus Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija (OPCW) pēc Berlīnes pieprasījuma sākusi savu izmeklēšanu.

Министерство иностранных дел России - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM komentēja Berlīnes sniegto paziņojumu par Navaļniju

7. septembrī klīnika Charite informēja, ka pacienta stāvoklis ir uzlabojies, viņš atmodināts no komas un atslēgts no mākslīgas plaušu ventikācijas aparāta. Vakar Navaļnijs publicēja sociālajā tīklā fotogrāfiju un pastāstīja, ka visu dienu varējis elpot patstāvīgi.

Jau Navaļnija hospitalizācijas dienā pārbaudes sāka prokuratūra un policija. Krievijas vēstniecība Vācijā norādīja, ka gaida no Vācijas varasiestādēm operatīvu atbildi uz Ģenerālprokuratūras pieprasījumu par tiesiskās palīdzības sniegšanu lietā. Krievija ir ieinteresēta un vēlas noskaidrot situāciju, taču šim nolūkam nepieciešama informācija no Vācijas, kas pagaidām nav saņemta, konstatēja prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Incidentā ar Navaļniju sākta izmeklēšana de facto. Ja tiks fiksēta indīgās vielas esamība, izmeklēšana tiks ierosināta arī de iure, teica Peskovs, atbildot uz žurnālistu jautājumiem.

Ziņu lente
0