Amerikāņu gāzes piegādes Eiropā strauji kritušās

© Facebook/Lietuvos energijaГазовоз везет первый СПГ груз из США в Литву
Газовоз везет первый СПГ груз из США в Литву - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vašingtonas klientiem tagad ir izdevīgāk pirkt SDG Eiropā par 60-70 dolāriem par kubikmetru un samaksāt sodu uzņēmumiem no ASV.

RĪGA, 15. septembris — Sputnik. Kompānijas Savienotajās Valstīs samazinājušas sašķidrinātās dabasgāzes (SDG) piegādes Eiropas valstīm, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu "Kommersant".

Rietumu SDG termināļu operatoru dati rāda, ka no 2020. gada sākuma Eiropas Savienības valstis saņēmušas 64,2 miljardus kubikmetru SDG (apjoms pēc regazifikācijas) – par 3,9% mazāk nekā gadu iepriekš. Šie dati skaidrojami ar amerikāņu degvielas iegādes straujo lejupslīdi vasarā.

Трубоукладочное судно Solitaire - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropa un Amerika sāk cīņu Krievijas dēļ

Tomēr septembrī piegādes apjomi joprojām kritās. Rezultātā amerikāņu SDG piegādes Eiropas valstu gāzes transporta tīklā sāka atpalikt no 2019. gada tempiem – pirmo reizi no janvāra mēneša.

Vašingtonas klientiem tagad ir izdevīgāk pirkt SDG Eiropā par 60-70 dolāriem par kubikmetru un samaksāt sodu uzņēmumiem no ASV.

"Augustā gandrīz visu SDG rūpnīcu slodze ASV, izņemot "Dominion Cove Point", bija daudz zemāka par 50%. Mēneša beigās rūpnīcas Meksikas līcī pat pārtrauca darbu viesuļvētras "Laura" dēļ," atzīmēts materiālā.

Tomēr sagaidāms, ka rudenī gāzes cenas atkal pieaugs, un SDG rūpnīcas Amerikā varēs atgriezties pie plānotā piegādes apjoma. ASV Enerģētikas ministrija prognozē, ka ziemā ražošanas apjoms sastādīs aptuveni 255 miljonus kubikmetru diennaktī.

"Turklāt gazes cenas pasaulē atjaunojas: Āzijā SDG spotu partijas jau tiek pārdotas par 140-150 doāriem par tūkstoš kubikmetriem, bet spotu cenas galvenajos sadales centrs Eiropas ziemeļrietumos atjaunojušās līdz 130 dolāriem par tūkstoš  kubikmetriem," raksta "Kommersant".

Ziņu lente
0