Populāras diētas var būt kaitīgas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ātra informācijas izplatīšana par jaunajām modernajām diētām internetā un sociālajos tīklos apsteidz oficiālas medicīnas reakciju uz tām.

RĪGA, 5. septembris - Sputnik. Amerikāņu zinātnieki ir izpētījuši dažādas populāras diētas, ieskaitot ketogēno diētu un periodisko badošanos, un novērtējuši to priekšrocības un riskus veselībai. Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā American Journal of Medicine, vēsta RIA Novosti.

Ātra informācijas izplatīšana par jaunajām modernajām diētām internetā un sociālajos tīklos apsteidz oficiālas medicīnas reakciju uz tām. Dietologi no klīnikas National Jewish Health nolēma izlabot šo situāciju un sagatavoja apskatu, kurā apkopoti pieejamie zinātnisko pētījumu rezultāti.

Пирожные - Sputnik Latvija
Franču dietologi paskaidroja, kā ēst saldumus un nepieņemties svarā

Zinātnieki secina, ka ketogēnā diēta un periodiskā badošanās, šķiet, ir ļoti efektīvas gadījumos, kad cilvēki vēlas nomest svaru īsā laikā. Turklāt ketogēnā diēta, pēc autoru domām, ir daudzsološs diabēta ārstēšanas līdzeklis. Pētījumu rezultāti liecina par glikozes un insulīna līmeņa uzlabošanos pelēm, ko baroja saskaņā ar ketogēno diētu.

Tomēr pētnieki ir satraukti par to, ka cilvēki, kas ievēro ketogēno diētu, patērē lielu daudzumu neveselīgu piesātinātu tauku, kas izraisa lipīdu līmeņa paaugstināšanos asinīs un asinsvadu slimību attīstības risku. Ir dati, kas norāda, ka ilgstošs ketogēnās diētas produktu patēriņš izraisa izmaiņas artēriju sienās un asinsvadu trauslumu.

"Mediji ir pārpildīti ar solījumiem un informāciju par ketogēno diētu un periodisko badošanos, kas labākajā gadījumā nav apstiprināta, bet sliktākajā gadījumā ir kaitīga jūsu veselībai," izdevniecības preses relīzē publicēti viena no pētījuma autoriem, medicīnas zinātņu doktora Endrjū Frīmena (Andrew Freeman) vārdi.

Шашлык - Sputnik Latvija
Garšīga nāve: zinātnieki uzzinājuši, kas dzīvo ilgāk – gaļēdāji vai veģetārieši
Ketogēnās diētas laikā ļoti zema ogļhidrāta satura dēļ organisms pāriet citā metaboliskā stāvoklī – ketozē, kad glikozes vietā kā galveno enerģijas avotu tas sāk izmantot taukus. Uzsākot šādu diētu, cilvēki parasti ātri zaudē svaru, bet, kā rāda pētījumu rezultāti, aptuveni pēc 12 mēnešiem svars atgriežas.

Tāpēc autori atzīst ketogēnās diētas efektivitāti kā īstermiņa atveseļošanās metodi, bet aicina dietologus atturēties no tās iekļaušanas vispārējās uztura rekomendācijās, kamēr nav klīnisku apliecinājumu par tās drošību ilgtermiņā.

Tas pats attiecas uz periodisko badošanos. Pētnieki ar optimismu raugās uz tās potenciālo labumu veselībai, bet baidās no iespējamiem zemūdens akmeņiem.

Pastāv lērums periodiskās badošanās veidu. Vieni iztiek bez ēdiena visas dienas garumā, bet citi noteiktajā laikā ierobežo maltītes. Eksperti ir satraukti par to, ka badošanās izraisītais bads liek daudziem cilvēkiem pārēsties, kad iestājas ēdienreize, vai izvēlēties neveselīgu maltīti, kas negatīvi ietekmē viņu sirds un asinsvadu veselību.

Сэндвич и штангенциркуль - Sputnik Latvija
Dietoloģe izvērtēja pētījumu par produktiem aptaukošanās apkarošanai

Autori norāda, ka pārsvarā esošie dati par tāda uztura režīma iespējamām priekšrocībām ir iegūti pētījumos ar dzīvniekiem veiktiem, kas parādīja dzīves ilguma pieaugumu, svara zudumu, arteriālā spiediena samazināšanos, glikozes tolerances uzlabošanos un kontrolēto lipīdu līmeni, bet klīniskie testi uz cilvēkiem, tāpat kā ketogēnās diētas gadījumā, netika veikti.

"Periodiskās badošanās potenciālais risks prasa tālāku izpēti, - Frīmens turpina. - Diabētiķiem būtu īpaši svarīgi aprunāties ar savu ārstu, pirms izmēģināt periodisko badošanos, lai apspriestu, kā kontrolēt savu slimību un hipoglikēmijas risku, kas var rasties, kad tiek izlaistas regulāras ēdienreizes."

Turklāt pētnieki uzsver, ka pastāv diētas veselības atjaunošanai, kuru drošība un efektivitāte ir rūpīgi izpētītas un labi sevi parādījušas klīniskajos testos, kā arī der visiem un uzlabo sirds un asinsvadu sistēmas veselību. Runa ir par augu valsts izcelsmes produktu un Vidusjūras diētu.

Ziņu lente
0