Pandēmijas laikā cilvēku kļuvuši nabadzīgāki: Latvijā pieaug zādzību skaits no mājokļiem

© PixabayВор взламывает замок
Вор взламывает замок - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Valsts policija brīdina: zagļi visbiežāk iekļūst dzīvoklī caur neslēgtiem logiem vai durvīm.

RĪGA, 5. septembris - Sputnik. Latvijā pieaudzis zādzību skaits no mājokļiem – šī gada septiņos mēnešos tikai Rīgas reģionā notika 686 zādzības no dzīvokļiem un privātmājām, bet 2019. gadā šajā pašā periodā – 538. Augustā zādzību skaits palielinājies arī Zemgales reģionā. Valsts policijā šādu statistiku skaidro arī ekonomiskās situācijas pasliktināšanos valstī Covid-19 pandēmijas fonā, vēsta Latvijas Radio 4.

"Vairums zādzību notika brīvas pieejas dēļ, jo zaglim nekas netraucēja, bija atvērts logs vai durvis, un zaglis vienkārši ienāca un paņēma to, ko gribēja," stāsta Valsts policijas inspektore Olga Podžuna.

Снятие наличных в банкомате - Sputnik Latvija
Ir nauda – atskaities: banka iesaldēja līdzekļus par pārdoto automobili

Pēc Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes, Jelgavas iecirkņa vadītāja Igora Helmaņa vārdiem, zādzības bieži notiek pašu iedzīvotāju modrības nepietiekamības dēļ.

"Klasiskais zādzības no mājokļa variants ir dienas laikā, jo aktīvie cilvēki mācās vai strādā," viņš pastāstīja.

Kā cēloņus mājokļu zādzību skaita pieaugumam Valsts policijas pārstāve Olga Podžuna nosauc divus: iedzīvotāju neuzmanību un ekonomiskās situācijas pasliktināšanos valstī koronavīrusa pandēmijas fonā.

Helmanis uzsvēra, ka būtiska loma zādzības novēršanā ir komunikācija ar kaimiņiem un elementāra piesardzība.

"Cilvēki naivi domā, ka ar viņiem tā nenotiks, un necenšas pasargāt sevi ar elementāriem piesardzības pasākumiem – vismaz aizvērt durvis, kad iznāk izmest atkritumus vai pie kurjera. Aizvērt durvis un logus, lūgt kaimiņiem ziņot par aizdomīgām personām, lūgt izņemt pastu no pastkastītes, lai nebūtu sajūtas, ka dzīvoklī neviens neatrodas," viņš pastāstīja.

Valsts policija stingri iesaka Latvijas iedzīvotājiem aprīkot savus mājokļus ar signalizāciju un paslēpt no garāmgājēju acīm vērtīgas lietas.

Ziņu lente
0