Minska ievieš atbildes sankcijas pret Baltijas valstīm, tās darbosies arī KF teritorijā

© POOL / Pāriet pie mediju bankasРабочий визит главы МИД РФ С. Лаврова в Белоруссию
Рабочий визит главы МИД РФ С. Лаврова в Белоруссию - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievija sastādīja savu sankciju sarakstu attiecībā pret Baltijas valstu pārstāvjiem un negrasās to publicēt.

RĪGA, 3. septembris – Sputnik. Minska ieviesīs asimetriskas individuālas sankcijas pret Latvijas, Lietuvas un Igaunijas pārstāvjiem, paziņoja republikas ārlietu ministrs Vladimirs Makejs. Galīgie pasākumi pret šīm personām darbosies arī KF teritorijā, vēsta RIA Novosti.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров - Sputnik Latvija
Lavrovs: Lietuva pārkāpusi visas robežas centienos sakaitēt situāciju Baltkrievijā

Trešdien, 2. septembrī, Makejs veica pārrunas ar savu Krievijas kolēģi Sergeju Lavrovu. Noslēguma preses konferencē Makejs paziņoja, ka sankcijas, kuras Baltijas valstis ieviesa pret 30 Baltkrievijas amatpersonām, ir nepieņemamas, Minska sagatavojusi atbildes pasākumus.

"Vakar mēs saskaņojām piedāvājumus, un tie jau ir apstiprināti, par asimetrisku sankciju ieviešanu pret attiecīgām Lietuvas, Latvijas un Igaunijas personām," sacīja ĀM vadītājs. Viņš uzsvēra, ka runa ir par personām, "kuras patiešām aktīvi centās iejaukties Baltkrievijas valsts iekšlietās, izdarīja attiecīgus nepieņemamus politiskus paziņojumus un iesniedza konkrētus piedāvājumus par finanšu atbalstu varas oponentiem".

Makejs nosauca šādas Baltijas valstu pārstāvju darbības par absolūti nepieņemamām, kuras Minska traktē kā iejaukšanos iekšlietās.

Viņš piebilda, ka, ja citas valstis ieviesīs sankcijas pret Baltkrieviju, tad Minska atbildes kārtā "arī pieņems attiecīgus adekvātus lēmumus".

Turklāt personām no Baltijas valstīm, kuras Baltkrievija iekļaus sankciju sarakstā, tiks aizliegts iebraukt arī Krievijas teritorijā.

"Ticiet man, tur ir pietiekami daudz personu iekļauts no visu trīs Baltijas valstu puses. Un, ņemot vērā to, ka mums ar Krieviju ir vienots iebraukšanas aizlieguma personu saraksts Savienības valsts ietvaros, tad, es domāju, ka tam ir jāliek viņiem zināmā mērā aizdomāties," sacīja Makejs.

Viņš paziņoja, ka Baltkrievija negrasās publiskot šo sankciju sarakstu.

Atgādināsim, ka Baltkrievijā kopš 9. augusta turpinās protesta akcijas pēc prezidenta vēlēšanām, kurās, saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komitejas oficiālajiem datiem, uzvarēja Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% vēlētāju balsu. Otrajā vietā ir opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska, kura ieguva nedaudz vairāk par 10% balsu. Opozīcija neatzina oficiālos vēlēšanu rezultātus. Tihanovska izbraukusi no valsts uz Lietuvu.

Банковская карта - Sputnik Latvija
Kāpēc baltkrievu uzņēmēji neienāks Latvijā

ES paziņoja, ka neuzskata Baltkrievijā notikušās prezidenta vēlēšanas par taisnīgām un godīgām, kā arī atteicās atzīt to rezultātus. Turklāt ES līderi vienojās par individuālo sankciju ieviešanu pret Baltkrieviju par vardarbības pielietošanu pret demonstrantiem un, kā uzskata Eiropas Savienībā, par vēlēšanu falsifikāciju. Saraksts, kurā jābūt iekļautiem aptuveni 20 augstākā līmeņa ierēdņiem, pagaidām tiek saskaņots ES Padomē. Eiropas Savienība grasās sniegt finanšu palīdzību pilsoņu sabiedrībai, neatkarīgajiem medijiem, kā arī cilvēkiem, kuri cietuši no Baltkrievijas kārtības sargu izdarībām.

Baltijas valstis rosināja sava saraksta saskaņošanu ar personām, pret kurām ieviesīs sankcijas, tajā iekļauts prezidents Aleksandrs Lukašenko un vēl 29 Baltkrievijas amatpersonas. Saraksts tika paziņots 31. augustā.

Eiropas Savienība pagaidām nav līdz galam apstiprinājusi savu sarakstu.

Ziņu lente
0