Lietuva atbildējusi uz Lukašenko draudiem

© Sputnik / Андрей Александров / Pāriet pie mediju bankasКлайпедский морской порт
Клайпедский морской порт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš Baltkrievijas prezidents ieteica atteikties no tranzīta caur Polijas un Lietuvas ostām par labu citiem maršrutiem. Viņš pauda pārliecību, ka kravu plūsmas no Baltkrievijas veido 30% Lietuvas budžeta.

RĪGA, 30. augusts — Sputnik. Lietuvas ekonomikas un inovāciju ministrs Rimants Sinkēvičs komentēja Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko vārdus par atbildi uz iespējamām sankcijām, vēsta RIA Novosti.

Iepriekš Baltkrievijas prezidents ieteica atteikties no tranzīta caur Polijas un Lietuvas ostām par labu citiem maršrutiem. Viņš pauda pārliecību, ka kravu plūsmas no Baltkrievijas veido 30% Lietuvas budžeta.

"Baltkrievijas kravas Klaipēdas ostā veido aptuveni 30%. Tāpēc, pieņemot lēmumu par atteikšanos no kravu pārvadāšanas, Baltkrievijai ir jāaprēķina ekonomiskie zaudējumi un jānovērtē komerciālais labums, ko sniedz Klaipēdas osta," paziņoja Sinkēvičs.

Lietuvas ministrs atzīmēja, ka Eiropas Savienība varot spert atbildes soļus, ja Minska atteiksies no kravu pārvadāšanas caur Klaipēdas ostu.

Iepriekš ES valstu ārlietu ministri saskaņoja jauna Baltkrievijas amatpersonu saraksta sastādīšanu, kuri ir atbildīgi par "vardarbību, represijām un balsošanas rezultātu falsifikāciju" prezidenta vēlēšanās. Eiropas diplomāti uzskata, ka vēlēšanu rezultāti Baltkrievijā ir falsificēti un atsakās tos atzīt.

Savukārt Baltkrievijas Stratēģisko pētījumu institūta analītiķis Aleksejs Avdoņins novērtēja caur Klaipēdas ostu organizētā importa un eksporta kopējo vērtību vairāk nekā desmit miljardu dolāru apmērā.

Situācija Baltkrievijā  un Rietumu reakcija

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas notika 9. augustā. Pēc tām valstī sākās opozīcijas protesta akcijas, kas nepiekrita balsošanas rezultātiem. Centrālā vēlēšanu komisija infomēja, ka jau sesto reizi uzvarējis pašreizējais Baltkrievijas valsts vadītājs Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% balsu. Opozīcija uzskata, ka vēlēšanās uzvarējusi Svetlana Tihanovska, kura saņēma aptuveni 10% balsu.

Клайпедский морской порт - Sputnik Latvija
"Pārāk labi dzīvo": Lukašenko atstās Lietuvu bez minerālmēslu un benzīna tranzīta

Pirmajās dienās varasiestādes izkliedēja protesta akcijas. Pret tām tika izmantota asaru gāze, ūdens metēji, gaismas un trokšņa granātas, gumijas lodes. Pēc tam akciju izkliedēšana ar vardarbīgām metodēm tika pārtraukta. Oficiālie dati liecina, ka pirmajās dienās aizturēti vairāk nekā 6,7 tūkstoši cilvēku. Valsts IeM informēja, ka nekārtībās cietuši simtiem cilvēku, vairāk nekā 120 likumsargi guvuši ievainojumus, trīs akciju dalībnieki gājuši bojā.

Tihanovska patlaban uzturas Lietuvā. Vēstīts, ka politiķei it kā neesot bijis citas iespējas, kā vien pamest valsti, viņas izbraukšanu esot "organizējušas" Baltkrievijas varasiestādes.

19. augustā notika ES valstu ārkārtas samits, kurā ES valstu un valdību vadītāji apsprieda stāvokli Baltkrievijā. Pēc tikšanās EP vadītājs Šarls Mišels paziņoja, ka ES neatzīst prezidenta vēlēšanu rezultātus valstī un uzsvēra, ka ES noteiks sankcijas virknei amatpersonu, kas atbildīgas par vardabību valstī un vēlēšanu falsifikāciju. Šajā sarakstā varētu iekļūt arī pats ievēlētais prezidents Lukašenko.

Ziņu lente
0