Lukašenko attaisnojās par automātu un paziņoja, ka "Rietumiem vajag tramplīnu uz Krieviju"

© Sputnik / Виктор ТолочкоАлександр Лукашенко выступает перед сторонниками на площади Независимости
Александр Лукашенко выступает перед сторонниками на площади Независимости - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko atbildēja uz kritiku saistībā ar automātu, ar kuru viņu nofilmēja ceļā uz Neatkarības pili, un paziņoja, ka Rietumiem ir vajadzīga nevis Baltkrievija, bet jauns produkcijas noieta tirgus.

RĪGA, 29. augusts – Sputnik. Internetā 23. augustā parādījās Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko ierašanās kadri pie Neatkarības pils. Prezidents piezemējās ar helikopteri un nokāpa pa trapu ar automātu rokās.

Šī video dēļ Lukašenko tika pakļauts skarbai kritikai. Un beidzot viņš nolēma atbildēt uz to, vēsta RIA Novosti.

Baltkrievijas līderis paskaidroja cenzoriem, ka savas ceturtdaļgadsimtu garās prezidentūras laikā viņš ne vien nav šāvis, pat ar pirkstu nav rādījis uz cilvēkiem. Un esošajos apstākļos, ārējo draudu fonā, viņš ir spiests uzturēt militārpersonu rezervi.

"Vai tas ir normāli? Un jūs mani sākat kritizēt, ka es ar automātu tur skraidu pa ielām un esmu gatavs šaut uz savu tautu. Paklausieties, es ceturtdaļgadsimta laikā uz tautu nekad ar pirkstu neesmu rādījis, nerunājot jau par šaušanu," pauda sašutumu Lukašenko.

Tāpat viņš atkārtoti atzīmēja rietumvalstu iejaukšanos Baltkrievijas valsts iekšlietās. Pēc viņa sacītā, Rietumiem pati Baltkrievija kā tāda nav vajadzīga, tur vienkārši ir nepieciešams "tramplīns, kā jau parasti, uz Krieviju".

Pēc Lukašenko domām, Rietumi sadumpojušies pret Baltkrievijas varu, perspektīvā cerot "iebāzt citu", kura palūgs militāro atbalstu. Un beigās Baltkrievija pārvērsies tirgū, kur "viņi tirgos savu produkciju".

Участник акции протеста с флагом на площади Независимости в Минске - Sputnik Latvija
Baltkrievijā piedāvā atņemt krievu valodai valsts valodas statusu

Iepriekš Lukašenko paziņoja, ka pret Baltkrieviju tiek rosināta "diplomātiskā kautuve". Tāpat viņš apsūdzēja dažus "nestabilos" kaimiņus par iejaukšanos Baltkrievijas iekšlietās, bet konkrēti Poliju – teritoriālajās pretenzijās uz Grodņas apgabalu.

Atgādināsim, ka Baltkrievijā kopš 9. augusta turpinās masveida protesta akcijas pēc prezidenta vēlēšanām, kurās, saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komitejas oficiālajiem datiem, uzvarēja Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% vēlētāju balsu. Otrajā vietā ir opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska, kura ieguva nedaudz vairāk par 10% balsu. Opozīcija neatzina oficiālos vēlēšanu rezultātus. Tihanovska izbraukusi no valsts uz Lietuvu.

Pirmajās dienās kārtības sargi nežēlīgi apspieda protesta akcijas. Saskaņā ar oficiālajiem datiem, tika aizturēti vairāk nekā 6,7 tūkstoši cilvēku, vairāk nekā 600 vērsās ar iesniegumiem par miesas bojājumu nodarīšanu aizturēšanas laikā. Saskaņā ar Veselības ministrijas datiem, trīs cilvēki gājuši bojā. Saskaņā ar IeM informāciju, nekārtību laikā cieta vairāk nekā 120 kārtības sargu. Vēlāk kārtības sargi pārstāja izdzenāt mītiņus un pielietot spēka metodes.

Ziņu lente
0