Aleksandrs Lukašenko Minskā izkāpa no helikoptera ar automātu rokās

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Белоруссии Александр Лукашенко
Президент Белоруссии Александр Лукашенко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Video ierakstā redzams, ka Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko izkāpj no helikoptera bruņuvestē un rokās tur automātu.

RĪGA, 24. augusts - Sputnik. Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko helikopters piezemējās Minskā netālu no Neatkarības pils – valsts vadītāja rezidences, vēsta RIA Novosti.

Участники акции протеста перед Министерством иностранных дел в Минске - Sputnik Latvija
Lukašenko uzdevis slēgt streikojošos uzņēmumus

Internetā parādījās video ieraksts: Lukašenko nokāpj pa helikoptera trapu un soļo uz rezidences pusi. Viņš aplicis bruņuvesti un tur rokās automātu, tiesa, bez aptveres.

Lukašenko efektīgo izkāpšanu no helikoptera publicēja prezidenta preses dienestam tuvs Telegram kanāls.

Laukumā, kur piezemējās prezidenta transporta līdzeklis, viņu sagaidīja cilvēks karavīra formā, ar kuru viņš sasveicinājās. Domājams, prezidentu Minskā satika valsts aizsardzības ministrs Viktors Hreņins.

Iepriekš Lukašanko konstatēja, ka rietumvalstis atklāti iejaucas valsts iekšējās lietās, un atzīmēja: iznīcinātāji F-16 atrodas tikai 15 minūtes ilga lidojuma attālumā no Baltkrievijas robežām.

Lukašenko uzsvēra, ka pretinieki cenšas "salauzt" un "iebiedēt" no iekšienes, kā arī atklāt draud no robežas otras puses, "pūš vienā stabulē un atklāti ziņo par finanšu piešķiršanu". Tāpēc viņš bija spiests dot pavēli par pilnas kaujas gatavības režīmu armijā.

Situācija Baltkrievijā  un Rietumu reakcija

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas notika 9. augustā. Pēc tām valstī sākās opozīcijas protesta akcijas, kas nepiekrita balsošanas rezultātiem. Centrālā vēlēšanu komisija informēja, ka jau sesto reizi uzvarējis pašreizējais Baltkrievijas valsts vadītājs Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% balsu. Opozīcija uzskata, ka vēlēšanās uzvarējusi Svetlana Tihanovska, kura saņēma aptuveni 10% balsu.

Премьер-министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
"Gribam atcelt PSRS sadalīšanu": "Lukašenko" zvans šokējis Latvijas ekspremjeru

Pirmajās dienās varasiestādes izkliedēja protesta akcijas. Pret tām tika izmantota asaru gāze, ūdens metēji, gaismas un trokšņa granātas, gumijas lodes. Pēc tam akciju izkliedēšana ar vardarbīgām metodēm tika pārtraukta. Oficiālie dati liecina, ka pirmajās dienās aizturēti vairāk nekā 6,7 tūkstoši cilvēku. Valsts IeM informēja, ka nekārtībās cietuši simtiem cilvēku, vairāk nekā 120 likumsargi guvuši ievainojumus, trīs akciju dalībnieki gājuši bojā.

Tihanovska patlaban uzturas Lietuvā. Vēstīts, ka politiķei it kā neesot bijis citas iespējas, kā vien pamest valsti, viņas izbraukšanu esot "organizējušas" Baltkrievijas varasiestādes.

19. augustā notika ES valstu ārkārtas samits, kurā ES valstu un valdību vadītāji apsprieda stāvokli Baltkrievijā. Pēc tikšanās EP vadītājs Šarls Mišels paziņoja, ka ES neatzīst prezidenta vēlēšanu rezultātus valstī un uzsvēra, ka ES noteiks sankcijas virknei amatpersonu, kas atbildīgas par vardarbību valstī un vēlēšanu falsifikāciju. Šajā sarakstā varētu iekļūt arī pats ievēlētais prezidents Lukašenko.

Ziņu lente
0