Ekonomists pastāstīja, kā ES var atbildēt uz ASV sankcijām pret "Ziemeļu straumi 2"

© © Nord Stream 2Трубы для строительства газопровода "Северный поток-2"
Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ES valstu protests pret ASV lēmumu ieviests sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2" – tas ir labi, tomēr jāgaida, vai būs konkrēti pretestības pasākumi, norādīja ekonomists Staņislavs Mitrahovičs.

RĪGA, 16. augusts – Sputnik. Divdesmit četru Eiropas Savienības valstu pārstāvji pauduši protestu ASV sakarā ar Vašingtonas plānotajām jaunajām sankcijām pret cauruļvadu "Ziemeļu straume 2", informēja vācu izdevums Welt. Trīs valstis, kas demaršam nepievienojās, netika nosauktas.

Pagaidām ES tikai nāk klajā ar ziņojumiem par protestiem pret ASV sankcijām, taču nesper nekādus konkrētus atbildes soļus, intervijā Sputnik Latvija pastāstīja ekonomists, Krievijas valdības Finanšu universitātes un Nacionālās enerģētiskās drošības fonda eksperts Staņislavs Mitrahovičs.

Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
VFR ĀM vadītājs skarbi atbildēja uz ASV draudiem saistībā ar "Ziemeļu straumi 2"

"Piemēram, ja rīt noskaidrosies, ka Amerika noteikusi sankcijas kaut kādām kompānijām Eiropā par dalību projektā "Ziemeļu straume 2", mums jāredz atbildei ziņas, ka, teiksim, no ES fondiem tiks piešķirts finansiāls atbalsts vai kaut kādi kredīti ar privilēģijām šīm kompānijām, vai sākta alternatīvo, dolāram alternatīvu maksājumu sistēmu izveide, piemēram, SWIFT pakļaušana Eiropas Savienībai un tā tālāk," paskaidroja eksperts.

Ekonomists atzīmēja, ka gadījumā, ja ASV turpinās sankciju spiedienu, bet Eiropa nolems pretoties, tas nozīmēs tirdzniecības karu, kas nāks par labu Krievijai, jo ļaus tai ciešāk sadarboties ar ES.

"Te lielā mērā pēdējos mēnešos risināsies psiholoģisks jautājums – kas ir stiprāks: amerikāņu vēlme iebiedēt un apspiest, vai Eiropas gatavība pretoties," konstatēja Mitrahovičs.

Ziņu lente
0