NASA informē, ka Zemei tuvojas futbola laukuma lieluma asteroīds

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Asteroīdi, kuru diametrs sasniedz 100 metrus, spēj radīt reģionālu katastrofu uz sauszemes (krātera diametrs – apmēram divi kilometri) vai izraisīt cunami, nokrītot okeānā. Tāda mēroga notikumi tiek fiksēti apmēram reizi 3000 gados.

RĪGA, 1. augusts — Sputnik. 5. augustā Zemei pietuvosies asteroīds 2009 PQ1. Tā izmērs – no 84 līdz 190 metriem (tas salīdzināms ar futbola laukumu), vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz NASA struktūras vienību.

Minimālais attālums, kādā debesu ķermenis pietuvosies Zemei, ir septiņkārt lielāks nekā attālums no Zemes līdz Mēnesim.

Потенциально опасный астероид 2003 SD220. - Sputnik Latvija
Zinātnieks pastāstīja par asteroīdiem, kas var nest iznīcību cilvēcei

Asteroīds maksimāli pietuvosies Zemei pl. 19:35 pēc Latvijas laika.

Asteroīds atklāts 2009. gada 14. augustā. Tas pieder pie "Apollonu" grupas, tātad asteroīda lidojuma trase šķērso Zemes orbītu. Nākamreiz 2009 PQ1 tuvosies Zemei 2137. gadā.

Šis asteroīds cilvēci neapdraud, zinātniekus daudz vairāk interesē tā "kolēģis" Apofiss, konstatēja Urālu federālās universitātes Fizikas un tehnoloģijas institūta profesors, augstskolas meteorītu ekspedīciju vadītājs Viktors Grohovskis.

"Zemes iedzīvotājus šis asteroīds neapdraud. Ik dienas tiek atklāti jauni asteroīdi, kas tiek uzskatīti par potenciāli bīstamiem Zemei, jo tie šķērso orbītu. Kad un kādā attālumā – tas jau ir cits jautājums. Šis asteroīds pieder pie potenciāli bīstamajiem," teica Grohovskis.

Zinātnieks atgādināja, ka atklāti aptuveni 15 tūkstoši tamlīdzīgu asteroīdu, kas tiek regulāri novēroti, to orbītas ir zināmas, un var prognozēt, kur, kad un ko tie šķērsos.

"Mūsu acīs nopietnākais ir lielais Apofiss, kas 2029. gadā būtiski pietuvosies. Tas patiešām ir nopietns notikums. Novembrī pat notiks speciāla konference, kur sapulcēsies zinātnieki un domās, kā uz tā kaut ko nosēdināt, lai sekotu tam," precizēja speciālists.

Iepriekš vēstīts, ka Lavočkina zinātniskā ražošana apvienība ierosinājusi nosūtīt misiju pretī Apofisa asteroīdam.

 

Ziņu lente
0