Zinātnieki atraduši koronavīrusa antivielas suņiem un kaķiem

© pixabay.com / a-mblommaЧихуахуа на траве
Чихуахуа на траве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiek atzīmēts, ka patlaban trūkst pārliecinošu pierādījumu tam, ka inficētie mājdzīvnieki spēlē nozīmīgu lomu cilvēku inficēšanā ar SARS-CoV-2.

RĪGA, 25. jūlijs – Sputnik. Itāļu zinātnieki izanalizējuši paraugus, kas tika paņemti 1,4 tūkstošiem kaķu un suņu, un atklāja dažiem no tiem antiķermeņus pret jauno koronavīrusa tipu, tiek ziņots pētījuma pirmspublikācijā, kas tika publicēta bioRxiv resursā, vēsta RIA Novosti.

Летучая мышь - Sputnik Latvija
Viedoklis
Koronavīruss un citas kaites. Ar kādām slimībām cilvēki inficējušies no dzīvniekiem

Kopumā tika izpētīti 915 suņu un 505 kaķu paraugi, kuri tika paņemti laika posmā no marta līdz maijam dažādos Itālijas reģionos, pārsvarā Lombardijā. Tiek atzīmēts, ka visu 1420 dzīvnieku SARS-CoV-2 PĶR testi izrādījās negatīvi. Turklāt seroloģiskie pētījumi atklāja antivielas 13 suņiem (3,35%) un sešiem kaķiem (3,95%). Vislielākais mājdzīvnieku skaits ar antivielām tika atklāts starp tiem, kuru saimnieki izslimojuši Covid-19, attiecīgi 12,8% un 4,5%.

"Mēs esam atklājuši dzīvniekiem seropozitivitātes līmeni, kurš ir salīdzināms ar cilvēkiem atklāto atlases pētījuma ietvaros tajā pašā laika periodā Eiropas valstīs. Tas paredz, ka inficēšanās mājdzīvnieku vidū nav nekas neparasts," teikts pētījumā. Turklāt tiek atzīmēts, ka patlaban "trūkst pārliecinošu pierādījumu tam, ka inficētie mājdzīvnieki spēlē nozīmīgu lomu cilvēku inficēšanā ar SARS-CoV-2".

Tiek atzīmēts, ka acīmredzama saikne starp inficēšanās gadījumiem saimniekiem un antivielu klātbūtni mājdzīvniekiem tika noteikta tikai suņiem. Pēc zinātnieku domām, tas ir pretrunā ar iepriekš veiktiem eksperimentālajiem pētījumiem, saskaņā ar kuriem suņi ir mazāk pakļauti inficēšanās riskam.

Saskaņā ar zinātnieku secinājumiem, pozitīvu SARS-CoV-2 testa rezultātu trūkums dzīvnieku vidū pētījumā laikā liecina par to, ka suņi un kaķi neilgā laika posmā varētu būt vīrusa pārnēsātāji.

Ziņu lente
0