Spāņu mediķi atklājuši visagrīnāko Covid-19 simptomu

© AP Photo / Bernat ArmangueОфицеры испанской полиции на контрольно-пропускном пункте в Мадриде
Офицеры испанской полиции на контрольно-пропускном пункте в Мадриде - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātnieki visā pasaulē pastāvīgi precizē Covid-19 simptomātiku un noskaidro arvien vairāk jaunāko slimības gaitas aspektu.

RĪGA, 18. jūlijs – Sputnik. Spānijas zinātnieku grupa atklājusi jaunu koronavīrusa simptomu, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz rakstu žurnālā JAMA Dermatology.

Speciālisti atklājuši 29% novērojamo pacientu enantēmu mutes dobumā – izsitumus uz gļotādas.

Kopumā pētījumā piedalījās 21 pacients vecumā no 40 līdz 69 gadiem. Turklāt izsitumi parādījās aptuveni divas dienas pirms citiem Covid-19 simptomiem.

Zinātnieki pagaidām nevar pateikt, cik plaši šis simptoms ir izplatīts visu saslimušo vidū. Lielā mērā to apgrūtina drošības tehnikas prasības, kas rada grūtības pacientu mutes dobuma apskatīšanas laikā.

Ko noskaidroja Francijā

Francijas mediķi noteica raksturīgu pazīmi, kura tiek atklāta pacientiem ar koronavīrusa izraisītiem veselības traucējumiem. Šī pētījuma rezultāti tika publicēti žurnālā Science.

Тестирование на COVID-19 - Sputnik Latvija
Krievija nosūtīja uz kaimiņvalstīm vairāk nekā 400 tūkstošus Covid-19 testu

Speciālisti izpētīja 50 slimniekus, kuriem Covid-19 slimības gaitā bijuši dažādi simptomi: no viegla klepus līdz elpošanas mazspējai, kuras dēļ viņi tika pieslēgti pie MPV. Izanalizējot biomateriālus, pētnieki noskaidroja, ka visus pacientus ar smagu Covid-19 slimības gaitu apvieno interferona deficīts un pastiprināts iekaisums.

Tostarp smagi slimiem pacientiem parādījās I tipa interferona trūkums, kuru organisms izdala cīņai ar vīrusu. Tā ražošana palēnina koronavīrusa infekcijas progresēšanu.

Tādējādi mediķi nonāca pie secinājuma, ka interferonam ir izšķiroša loma saslimušo izveseļošanās.

Ko atklāja Krievijas ārsti

Krievija mediķi saskārās ar netipisku koronavīrusa infekcijas gaitu – diviem Federālās medicīniski bioloģiskās aģentūras (FMBA) slimnīcu pacientiem tika novērots serozs peritonīts.

PVO ieinteresējusies par Krievijas vakcīnu pret Covid-19 - Sputnik Latvija
Video
PVO ieinteresējusies par Krievijas vakcīnu pret Covid-19

Covid-19 ārstēšanas procesā pacientiem parādījās negatīva dinamika iekaisuma veidā vēderā un paaugstināta ķermeņa temperatūra. Diagnostiskā laparoskopija uzrādīja šķidruma klātbūtni vēdera dobumā.

"Pēc divu pacientu izmeklējumu rezultātiem var pieņemt, ka parādījies jauns Covid-19 variants, kura slimības gaitā ir novērojama seroza peritonīta klīniskā aina," teikts preses dienesta paziņojumā.

Visticamāk, šāds iekaisums var rasties kā sistēmiska atbilde uz vīrusa infekciju, izteica pieņēmumu FMBA.

"Koronavīrusa pirksti"

Amerikas ārsti atklājuši vēl vienu Covid-19 simptomu, kuru nosauca par "koronavīrusa pirkstiem". Viņi apraksta to kā zilus vai purpurkrāsas plankumus uz kāju pirkstiem. Pensilvānijas Universitātes infektologs Ebings Lautenbahs atzīmēja, ka plankumi parasti dedzina un sāp, kad tiem pieskaras.

Тесты на коронавирус - Sputnik Latvija
Ārzemnieki izplata Covid-19 Latvijā: atklāti jauni inficēšanās gadījumi

Pēc zinātnieku sacītā, šāda infekcijas izpausme ir sastopama gan smagi slimiem ar akūtu respiratoru distresa sindromu, gan jauniem pacientiem ar bezsimptomu slimības gaitu, tai skaitā bērniem. Turklāt pazīme parādās visagrīnākajās saslimšanas stadijās, kad tests var uzrādīt negatīvu rezultātu.

Lautenbahs uzskata, ka pirkstu apzilšana var būt vai nu lokāla iekaisuma reakcija uz infekciju, vai arī asinsvadu aizsprostojuma izpaušanās. Masačūsetsas slimnīcas neatliekamās palīdzības dienesta vadītājs Sjuzena Vilkoksa atzīmē, ka šādi simptomi ir sastopami slimniekiem ar smagu gripas vai vīrusa pneimonijas gaitu.

Galvenie simptomi

Saskaņā ar aprakstu Krievijas Veselības ministrijas mājaslapā, galvenie koronavīrusa infekcijas simptomi ir augsta temperatūra, apgrūtināta elpošana, šķaudīšana, klepus un aizlikts deguns, sāpes muskuļos un krūtīs, galvassāpes un vājums, iespējama arī slikta dūša, vemšana un caureja. Vecākiem cilvēkiem par simptomiem var uzskatīt murgošanu, pazeminātu asinsspiedienu un tahikardiju.

Офицер в защитной одежде инструктирует эвакуированных из Ухани, Китай - Sputnik Latvija
No Honkongas aizbēgusī virusoloģe apsūdzēja Ķīnu patiesības par Covid-19 slēpšanā

Daudzi mediķi atzīmēja, ka viens no pirmajiem koronavīrusa simptomiem ir ožas un garšas zudums. Pēc Amerikas zinātņu sacītā, izmēģinājumi uz pelēm palīdzējuši noskaidrot, ka infekcija iekļūst organismā ar olbaltumvielu palīdzību, kuri veicina smaržu atpazīšanu. Tie tiek izstrādāti deguna dobumā, un veciem īpatņiem šādu olbaltumvielu veidojas vairāk, nekā jauniem.

Ja šāds mehānisms ir pareizs arī cilvēkiem, tad šis pētījums tostarp demonstrē, kādēļ vecāki cilvēki ir jutīgāki pret inficēšanos ar koronavīrusu, atzīmē pētnieki.

Koronavīrusa infekcijas Covid-19 pandēmija ir pārņēmusi praktiski visu pasauli. Saskaņā ar aktuālākajiem datiem, pasaulē kopumā ir vairāk nekā 14,2 miljoni inficēto, gandrīz 600 tūkstoši no tiem ir miruši, bet vairāk nekā 8,4 miljoni izveseļojās.

Ziņu lente
0