No Honkongas aizbēgusī virusoloģe apsūdzēja Ķīnu patiesības par Covid-19 slēpšanā

© AP Photo / Arek RatajОфицер в защитной одежде инструктирует эвакуированных из Ухани, Китай
Офицер в защитной одежде инструктирует эвакуированных из Ухани, Китай - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lī Mena Jaņa pastāstīja, ka vēl 2019. gadā viņai gadījies nodarboties ar jaunā tipa koronavīrusa izpēti – pirms tam, kad ĶTR varasiestādes paziņoja par šīs slimības uzliesmojumu.

RĪGA, 12. jūlijs – Sputnik. Virusoloģe no Honkongas Lī Mena Jaņa aizbēga no Honkongas uz ASV, kur sniedza interviju telekanālam Fox News, kurā apsūdzēja Ķīnas varasiestādes patiesības par Covid-19 slēpšanā, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Tostarp Lī Mena Jaņa pastāstīja, ka vēl 2019. gadā viņai gadījies nodarboties ar jaunā tipa koronavīrusa izpēti – pirms tam, kad ĶTR varasiestādes paziņoja par šīs slimības uzliesmojumu. Viņa strādāja Pasaules Veselības organizācijas (PVO) referentu laboratorijā, un viņas zinātniskais vadītājs doktors Leo Puns uzdeva viņai izpētīt SARS (atipisko pneimoniju) atgādinošo saslimšanas gadījumu izlasi.

Тестирование на антитела к коронавирусу - Sputnik Latvija
Latvija uzvarējusi Covid-19? Aizritējušajā diennaktī nav atklāti inficēšanās gadījumi

Tāpat viņa paziņoja, ka zinātnieks no Ķīnas Slimību profilakses un kontroles centra, ar kuru viņa bija draugos, paziņoja viņai, ka jaunais vīruss var tikt nodots no cilvēka cilvēkam, vēl pirms tam, kad šādu varbūtību atzina ĶTR un PVO.

Jaņa apgalvo, ka viņas vadītāji it kā ignorēja veiktos izmeklējumus, savukārt viens no PVO referentu laboratorijas vadītājiem profesors Maliks Peiris bijis notiekošā lietas kursā, taču nekādas darbības šajā sakarā neveica.

PVO un Ķīnas vēstniecības ASV komentāri

Fox News atzīmē, ka PVO pārstāvji noraidīja apsūdzības par informācijas slēpšanu, paziņojot, ka Jaņa, Puns un Peiris nekad nav strādājuši šajā organizācijā.

Savukārt Ķīnas vēstniecībā ASV paziņoja Fox News, ka neko nezina par Jaņu.

"Mēs nekad neko neesam dzirdējuši par šo sievieti. Uzreiz pēc epidēmijas sākuma Ķīnas valdība reaģēja uz Covid-19 uzliesmojumu ātri un efektīvi," teikts vēstniecības elektroniskajā paziņojumā.

Nav jau pirmā apsūdzība

ASV varasiestādes, tai skaitā prezidents Donalds Tramps, regulāri izvirza Ķīnai apsūdzības par faktu slēpšanu, nesavlaicīgu reakciju, kā arī nespēju savaldīt koronavīrusa izplatību. Turklāt Baltā nama vadītājs apsūdzēja PVO, ka organizācija, rīkojoties Ķīnas interesēs, slēpj Covid-19 epidēmijas mērogu. Tramps nosūtīja Kongresam oficiālu ziņu par ASV izstāšanos no organizācijas.

Российские медики и военные вызвались испытывать на себе вакцину против COVID-19 - Sputnik Latvija
Krievijā noslēdzās pasaulē pirmās vakcīnas pret Covid-19 pētījumi

ĶTR ĀM nosauca Trampa lēmumu lauzt attiecības ar PVO par egoismu un izvairīšanos no atbildības. Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova arī paziņoja, ka vairāku rietumvalstu nepamatotie uzbrukumi un centieni uzvelt visu atbildību par Covid-19 pandēmiju uz Ķīnu un PVO ir absolūti nevietā.

Ķīnas varasiestādes 2019. gada 31. decembrī informēja Pasaules Veselības organizāciju par nezināmas pneimonijas uzliesmojumu valsts centrālajā daļā Uhaņas pilsētā, Hubei provincē. Speciālisti noskaidroja, ka par slimības ierosinātāju kļuvis koronavīruss. Pēcāk infekcija saņēma oficiālu nosaukumu – Covid-19. PVO 11. martā pasludināja jaunās koronavīrusa infekcijas uzliesmojumu par pandēmiju. Saskaņā ar aktuālākajiem datiem, pasaulē jau ir reģistrēti vairāk nekā 12,8 miljoni inficēšanās gadījumu, vairāk nekā 568 tūkstoši cilvēku nomira, vairāk nekā 7,5 miljoni izveseļojās.

Ziņu lente
0