ES var saglabāt iebraukšanas aizliegumu Krievijas iedzīvotājiem

© REUTERS / Srdjan ZivulovicВозведение барьеров на границе в Европе
Возведение барьеров на границе в Европе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ES plāno atvērt robežu Ķīnai, toties saglabāt ierobežojumus ASV, Krievijas un Brazīlijas iedzīvotājiem.

RĪGA, 24. jūnijs – Sputnik. Eiropas Savienība varētu saglabāt iebraukšanas aizliegumu Krievijas, Brazīlijas un ASV iedzīvotājiem, vēsta New York Times.

Флаг Европейского союза - Sputnik Latvija
ES gatavo piedāvājumus ārējo robežu atvēršanas uzsākšanai no 1. jūlija

Eiropas robežu atvēršanas gaidās, kas tiek plānots no 1. jūlija, ierēdņi Briselē apspriež divus iespējamos valstu sarakstu, kuru pilsoņi drīkstēs iebraukt Savienības valstīs, vadoties pēc tā, kā varasiestādes tiek galā ar koronavīrusa pandēmiju. Abi saraksti iekļauj Ķīnu, Ugandu, Kubu un Vjetnamu.

Valstis, kuras tiks iekļautas sarakstos, tika noteiktas, balstoties uz "epidemioloģisko kritēriju kombināciju". Galvenais kritērijs ir vidējais inficēto skaits 14 dienu laikā uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Brisele pieprasa, lai šis skaits nepārsniedz 16. Uz šī kritērija pamata, ASV (107 gadījumi uz 100 tūkstošiem), Krievija (80 gadījumi) un Brazīlija (190) neattiecas pie šādām valstīm.

Eiropas vēstniecību darbinieki, iespējams veiks valstu sniegto datu par inficēto skaitu pārbaudi, pirms ES apstiprinās valstu sarakstus.

ES paziņoja, ka saraksts tiks pārskatīts reizi divās nedēļās, lai atspoguļotu pasaulē notiekošās izmaiņas.

Kopējo sarakstu sastādīšana ir daļa no Eiropas Savienības pūliņiem attiecībā uz pilnu iekšējo robežu atvēršanu.

Iepriekš ES augstākais pārstāvis ārpolitikas un drošības politikas jautājumos Žuzeps Borels paziņoja, ka dalībvalstīm ieteikts atvērt savas robežas iebraucējiem no valstīm, kuras nav ES sastāvā, no 1. jūlija.

Молодожены в Вильнюсе  - Sputnik Latvija
"Iegājām atsevišķi, iziesim kopā": Baltija gatavojas otram Covid-19 vilnim

Tiesa, iespējams, ka no 1. jūlija pilna robežu atvēršana ES nenotiks. Tā, otrdien Somijas valdība nolēma, ka no 13. jūlija varētu atvērt robežas ar valstīm, kur tika reģistrēti ne vairāk par 8 jauniem inficēšanās ar Covid-19 gadījumiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju pēdējo 14 dienu laikā. Tās ir Vācija, Itālija, Austrija, Grieķija, Šveice, Slovākija, Slovēnija, Ungārija un Lihtenšteina, kā arī Horvātija, Kipra un Īrija.

Veselības ministrijas komunikācijas speciāliste Anna Strapcāne pateica aģentūrai LETA, ka Borela paziņojumam ir ieteicošs raksturs, un robežu atvēršanas jautājumā Latvija turpina būt piesardzīga.

Ziņu lente
0