Nopietns signāls: eksperts paskaidroja, kas stāv aiz Makrona kritikas attiecībā uz NATO

© Foto : facebook / Игорь ШатровПолитолог, заместитель директора Национального института развития современной идеологии Игорь Шатров
Политолог, заместитель директора Национального института развития современной идеологии Игорь Шатров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ass paziņojums ar NATO kritiku izskanēja nevis no opozīcijas politiķa, bet gan no alianses dalībvalsts līdera.

RĪGA, 24. jūnijs – Sputnik. Incidents starp Francijas un Turcijas kuģiem Vidusjūrā kļuvis par jaunu pierādījumu "NATO smadzeņu nāvei", paziņoja Francijas līderis Emanuels Makrons.

Международные военные учения Saber Strike в Латвии - Sputnik Latvija
NI paskaidroja, kāpēc Krievijai ir pamats raizēties par NATO iebrukumu

Jaunākais Makrona paziņojums par NATO "smadzeņu nāvi" ir izskanējis ne bez iemesla – krīze pašā NATO top arvien acīmredzamāka, paziņoja Sputnik Latvija politologs, Stratēģiskās attīstības fonda ekspertu padomes vadītājs Igors Šatrovs.

"Krīze pašā NATO šobrīd izpaužas ne tikai divu alianses valstu militāro jūras flošu konfliktos. Piemēram, ir noticis daudz nopietnāks skandāls ar franču spiegu aizturēšanu Turcijā. Tātad viena militāri politiskā bloka ietvaros pastāv attiecības, kas pieļauj sabiedroto spiegošanu vienam pret otru," atzīmēja Šatrovs.

Savukārt jaunie eiropieši šobrīd ir gatavi izdarīt absolūti visu Vašingtonas interesēs, norādīja eksperts.

"Latvijai, Lietuvai un Igaunijai NATO – tās pirmām kārtām ir ASV, savukārt nekādu cerību uz Briseli tām nav. Atšķirībā no Eiropas Savienības, Amerika un tās pilnībā kontrolētā NATO ir un paliek Baltijas valstīm finansējuma avots. Tas ir izdevīgi Austrumeiropas valstīm," paziņoja Šatrovs.

Tikmēr Turcija nav gatava kļūt par bandinieku ASV rokās un tostarp virzīt amerikāņu politiku Tuvajos Austrumos – Ankarai ir savas nacionālās intereses. Makrons no jauna sācis runāt par NATO "smadzeņu nāvi", jo aliansē, tāpat kā Eiropas Savienībā, parādās reģionalizācijas tendences, paskaidroja Šatrovs.

"Eiropas līderi apzina, ka NATO ir instruments Savienoto Valstu rokās, turklāt tām pirmkārt ir svarīga viņu pašu drošība, savukārt ASV problēmas citos pasaules reģionos viņus maz interesē. Savu drošību eiropieši vēlētos nodrošināt patstāvīgi, un Makrons, akcentējot uzmanību uz NATO sadrumstalotību, vēlas parādīt Eiropas armijas izveidošanas nepieciešamību, kuru finansēs un arī vadīs Eiropa," uzsvēra politologs.

Viņš atzīmēja, ka uztraukumu ASV un savdabīgās Amerikas līdera uzvedības fonā eiropieši arvien vairāk aizdomājas par savu nākotni.

"Tādēļ skan asi paziņojumi nevis no opozīcijas politiķiem, bet gan no esošajiem valstu līderiem un augstākā līmeņa ierēdņiem. Ekonomiskās krīzes, ko izraisījusi pandēmija, un politisko uztraukumu ASV fonā šis signāls ir jāuztver ļoti nopietni," nobeigumā sacīja Šatrovs.

Makrons paziņoja par NATO "smadzeņu nāvi" pērnā gada rudenī, aicinot atjaunot Eiropas militāro suverenitāti un uzsākt stratēģisku dialogu ar Krieviju, par spīti Polijas un Baltijas valstu pozīcijai.

Ziņu lente
0