Gāzes krīze: ASV sagaida straujš SDG ražošanas kritums

© Facebook/Lietuvos energijaГазовоз везет первый СПГ груз из США в Литву
Газовоз везет первый СПГ груз из США в Литву - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aprīlī klienti sāka atteikties no piegādēm – amerikāņu SDG kļuvusi pārāk dārga. Pēc analītiķu prognozēm, nākamo divu gadu laikā gāzes ieguve samazināsies par 20%.

RĪGA, 23. jūnijs – Sputnik. Rekordlielā naftas ieguves krituma dēļ ar problēmām saskarsies arī Amerikas gāzes nozare. Urbšanas iekārtu skaits jau ir nokrities līdz minimumam. Pandēmijas sākumā tirgū izveidojusies pārprodukcija un Eiropas glabātuves bija pārpildītas. Par situāciju ASV gāzes tirgū portālā RIA Novosti stāsta Nataļja Dembinska.

Ambiciozie plāni

Zemo cenu dēļ naftas ražošana ASV nokritusies no 13,1 miljona līdz 11,1 miljonam barelu dienā. ASV Enerģētiskās informācijas pārvaldes (EIA) jūnija pārskats sola tālāku kritumu.

Нефтяная качалка - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Milzīgas ciešanas": slānekļa industrija zaudē pamatus zem kājām

Saskaņā ar EIA prognozi, maijā naftas ieguve septiņos produktīvākajos ASV slānekļa baseinos – Permian, Eagle Ford, Bakken, Anadarko, Niobrara, Appalachian un Haynesville – samazinājusies līdz 7,632 miljoniem barelu diennaktī. Tostarp Permian baseinā, kurš veido vairāk nekā pusi no visas slānekļa nozares, - līdz 4,5 miljoniem, Eagle Ford – līdz 1,3 miljoniem. Gada beigās ASV veiks lielāko pienesumu pasaules naftas ieguves samazinājumam, teikts EIA pārskatā.

Gāzes tirgū situācija nav labāka. Kotējumu kritums novedis pie urbšanas iekārtu slēgšanas gāzes atradnēs – šobrīd darbojas divreiz mazāk, nekā 2019. gada sākumā.

Pērn ASV eksportēja vairāk dabasgāzes, nekā importēja, neto eksports sastādīja 54,7 miljardus kubikmetru – par 20,7 miljardiem vairāk, nekā 2018. gadā. Saskaņā ar Cheniere Energy, lielākā SDG ražotāja, datiem pirmajā ceturksnī SDG pārdošanas apjoms pasaules tirgū sasniedza 100 miljonus tonnu – par 10 miljoniem vairāk, nekā 2019. gadā. Izaugsmi nodrošinājis lielākoties amerikāņu eksports.

Plāni bija ambiciozi: 2020. gadā – 67,2 miljardi kubikmetru, 2021. gadā – 79,5. Šos rādītājus janvārī paziņoja ASV Enerģētikas ministrijas Enerģētiskās informācijas pārvalde. Taču, spriežot pēc visa, tie neīstenosies.

Piedāvājuma palielinājums siltās ziemas un koronavīrusa pandēmijas dēļ ierobežotā pieprasījuma fonā apgāza gāzes tirgus Eiropā un Āzijā. 2020. gada maijā cenas ASV pirmo reizi kopš 2008. gada pārsniedza kotējumus galvenajos Eiropas habos.

Станок-качалка - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Tirgus bez smadzenēm": Volstrīta parakstījusi nāves spriedumu slānekļa naftas ieguvei ASV

Amerikāņu SDG eksports uz Eiropu kļuvis ekonomiski nelietderīgs. Lielās Eiropas un Āzijas kompānijas atcēla jūnija-jūlija līgumus.

Nosūtīšana no SDG rūpnīcām ASV, saskaņā ar Bloomberg datiem, aprīlī kritusies par gandrīz 30%. Maijā eksports samazinājies jau vairāk nekā par trešo daļu – tai skaitā koronavīrusa ierobežojumu dēļ.

"Tā kā cenas priekšrocības ir praktiski zudušas, atteikšanās no amerikāņu piegādēm bija tikai laika jautājums," konstatē Amerikas Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra analītiķis Nikoss Cafoss.

Tālāk – mazāk

Pēc ekspertu domām, atteikšanās no amerikāņu gāzes turpināsies vismaz līdz vasaras beigām – nākotnes līgumu cenas ASV pārsniedz Eiropas cenas līdz pat septembrim. Saskaņā ar Refinitiv Energy, piegādes SDG eksporta rūpnīcās jau ir kritušās no rekorda 26,9 miljardiem kubikmetru dienā marta beigās līdz sešu mēnešu minimumam 15,8 miljardu kubikmetru apmērā.

Скважина по добыче сланцевого газа. - Sputnik Latvija
Slānekļa revolūciju ASV nāksies piebremzēt, uzskata eksperti

Sešas amerikāņu SDG rūpnīcas, kuras strādāja uz iespēju robežas janvārī-aprīlī, maijā samazinājušas slodzi līdz 65% jaudas. Jau jūnija beigās tā noslīdēs līdz 50% un pat zemāk, teikts Platts Analytics jūnija pārskatā.

Situāciju apgrūtina naftas krīze. Būtisku daļu (aptuveni 15%) zilās degvielas Amerikas tirgū veido – pavadgāze, kas tiek iegūta naftas atradņu izstrādes laikā. Tur ražošana ir kritusies – līdz ar to, samazinājušies arī pavadgāzes apjomi. Naftas ieguves kritums un straujš hidropārrāvumu samazinājums neizbēgami beigsies ar dziļu krīzi SDG nozarē.

Ziņu lente
0