Eksperts: Krievijas atbilde uz ASV aizsardzības stratēģiju būs negatīva

© AFP 2023 / STAFFЗдание Пентагона - штаб-квартиры Министерства обороны США. Архивное фото
Здание Пентагона - штаб-квартиры Министерства обороны США. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Investīcijas aizsardzības stratēģijā kosmosā ASV attaisno ar pretinieka potenciāla attīstību, tomēr cenšas nepievērst uzmanību pašmāju izstrādēm.

RĪGA, 20. jūnijs - Sputnik. ASV publicējusi pārskatu par savu aizsardzības stratēģiju kosmosā, kurā investīcijas šajā jomā attaisno ar pretinieka potenciāla attīstību, tomēr cenšas nepievērst uzmanību pašmāju izstrādēm. Domājams, Maskavas reakcija uz šo dokumentu būs izteikti negatīva, sarunā ar RIA Novosti norādīja Krievijas zinātņu akadēmijas Pasaules ekonomikas un starptautisko attiecību pētījumu institūta zinātniskais līdzstrādnieks, projekta "Vatfor" līdzautors Dmitrijs Stefanovičs.

"Aizsardzībai kosmosā veltītā jaunā amerikāņu dokumenta īsā izklāstā desmit reizes izmantots vārds "pārākums" un tā atvasinājumi. Šis numeroloģiskais fakts lieliski raksturo amerikāņu militārpersonu attieksmi, šķiet, pret visām bruņotās konfrontācijas - reālās, virtuālās vai potenciālās spriedzes jomām: domājamo pretinieku intereses viņus neuztrauc, jārisina savi un, iespēju robežās, "sabiedroto un partneru" uzdevumi," uzskata eksperts.

D.Stefanovičs norādīja, ka, nepārprotami, Krievijas, kas līdz ar Ķīnu oficiāli tiek uzskatītas par draudiem un pretiniekiem, būs izteikti negatīva.

"Pie tam gan vārdos, gan darbos," piebilda eksperts.

Viņš pievērsa uzmanību tam, ka savas investīcijas kosmosa vides aizsardzībā ASV aizbildina ar partneru pretsatelītu potenciāla attīstību.

Взрыв ядерной бомбы - Sputnik Latvija
Viedoklis
Baismīgāk nekā Hirosima: kur ASV atkal plāno kodolsprādzienus

"Pie tam parasti ārpus iekavām iziet pašu amerikāņu atbilstošās izstrādes, kā arī iemesli, kuru dēļ radusies interese par tamlīdzīgām tehnoloģijām tiem, ko amerikāņu bruņotie spēki uzskata par savu nacionālo interešu apdraudējumu vārda plašā nozīmē un kodolsavaldīšanas apdraudējumu - šaurā.   Tātad mūs sagaida kinētisko, lāzera, radioelektronisko un citu cīņas līdzekļu attīstība ar dažādiem lozungiem, tomēr ar vienlīdz nepatīkamām sekām no starptautiskās drošības un stratēģiskās stabilitātes viedokļa," piezīmēja Stefanovičs.

Šajos apstākļos Krievijas un Ķīnas iecerētā Līguma par bruņojuma izvietošanas kosmosa telpā, spēka vai tā draudu pielietošanas pret kosmiskajiem objektiem novēršanai izvēršanās par reālu starptautisko tiesību instrumentu diemžēl izskatās aizvien mazāk ticama, viņš atzīmēja.

"Tāpat gribētos cerēt, ka Krievijā līdz ar "Valsts politikas pamatiem kodolsavaldīšanas jomā" parādīsies līdzīgs publiski pieejams dokuments, piemēram, gaisa kosmiskās aizsardzības jomā, lai, no vienas puses, gaisinātu fantastiskās teorijas par Krievijas plāniem šajā jomā, un, no otras, – demonstrētu gatavību nodrošināt mūsu (Krievijas – red.) intereses augošās konfrontācijas apstākļos kosmosā," piebilda Dmitrijs Stefanovičs.

Ziņu lente
0