Analītiķis paskaidroja, kad Merkelei nāksies sastrīdēties ar ASV par "Ziemeļu straumi 2"

© Sputnik / Нина Зотина / Pāriet pie mediju bankasДиректор аналитического департамента ИК "Регион" Валерий Вайсберг
Директор аналитического департамента ИК Регион Валерий Вайсберг - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācija uzskata, ka "Ziemeļu straume 2" tomēr tiks pabeigts, un ņem vērā iespējamās sekas kompānijām, kas ekspluatēs gāzesvadu.

RĪGA, 20. jūnijs – Sputnik. ASV eksteritoriālās sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2" neatbilst starptautiskajām tiesībām, tās nav pieņemamas, norādīja Vācijas parlamenta Enerģētikas komiteja. Deputāti vērsušies pie kancleres Angelas Merkeles ar ieteikumu sagatavot ierosinājumus atbilstošai precīzai atbildei ASV no Vācijas un Eiropas Savienības.

Vācija uzskata, ka "Ziemeļu straume 2" tomēr tiks pabeigts, un ņem vērā iespējamās sekas kompānijām, kas ekspluatēs gāzesvadu, atzīmēja investīciju kompānijas "Region" analītiskā departamenta direktors Valērijs Vaisbergs.

"Šeit iespējams īstenot mehānismu, kas līdzinās situācijai ar sankcijām pret Irānu, kad Eiropa tomēr sāka īstenot humanitārās piegādes un citas operācijas, kas formāli varēja būt aizliegtas," atgādināja Vaisbergs sarunā ar Sputnik Latvija.

Eksperts brīdināja, ka tamlīdzīga mehānisma realizācija var aizņemt ilgu laiku – Irānas gadījumā problēma tika risināta vismaz gadu.

"Pagaidām ir grūti teikt, kāda varētu būt citu ES valstu attieksme pret to. Jau ir skaidra Polijas negatīvā pozīcija, kuras dēļ būs apgrūtināti vienprātības meklējumi Eiropas Komisijas līmenī. Tāpēc šeit nebūtu jāgaida nekādi ātri lēmumi," atzīmēja Vaisbergs.

Vācu politiķi nosaukuši ASV sankcijas par tiešu uzbrukumu Vācijas suverenitātei - Sputnik Latvija
Video
Vācu politiķi nosaukuši ASV sankcijas par tiešu uzbrukumu Vācijas suverenitātei

Analītiķis uzsvēra, ka pagaidām "Ziemeļu straume 2" nav pabeigts, un saglabājas argumenti par labu lēmumam neaizsargāt gāzesvadu no sankcijām.

"Kad būvdarbi būs pabeigti, sāksies testi un palaišana, pienāks laiks risināt jautājumu nopietnāk un pielikt pūles projektā iesaistīto kompāniju aizsardzībai no ASV sankcijām," paskaidroja Vaisbergs.

"Gazprom" būvē gāzesvadu "Ziemeļu straume 2" Baltijas jūras dzīlēs. Koncerns sadarbojas ar Eiropas kompānijām Shell, OMV, Engie, Uniper un Wintershall. Darbus bija plānots pabeigt pērn, taču decembrī Šveices uzņēmums Allseas izveda savus kuģus no Baltijas jūras, bīstoties no ASV sankcijām.

Jūnija sākumā kļuva zināms, ka Vašingtona plāno attiecināt pašreizējās sankcijas arī uz apdrošināšanas firmām un apkalpojošajiem uzņēmumiem, kuri piedalās projektā. Krievija uzsvēra, ka ASV vienpusējās eksteritoriālās sankcijas pret Eiropas uzņēmumiem ir nepieņemamas. Berlīne un Vīne atbalsta Maskavu.

Быстрых решений не будет: Вайсберг о роли Меркель в "Северном потоке - 2"
Ziņu lente
0