Politika

Nord Stream 2 AG nolēmusi, ar kādiem kuģiem pabeigs "Ziemeļu straumes 2" izbūvi

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasСтроительство газопровода "Северный поток-2" в Германии
Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nord Stream 2 AG lūdz Dāniju atļaut izmantot "Ziemeļu straumes 2" izbūves pabeigšanā kuģus ar enkura pozicionēšanu.

RĪGA, 17. jūnijs – Sputnik. Projekta "Ziemeļu straume 2" kompānija-operators Nord Stream 2 AG iesniegusi pieteikumu Dānijas varasiestādēm iekļaut jau saņemtajā būvatļaujā grozījumus, kuri ļauj izbūves darbos izmantot kuģus ar enkuru pozicionēšanu, vēsta RIA Novosti.

"Kompānija Nord Stream 2 AG iesniegusi pieteikumu grozījumu iekļaušanai saņemtajā būvatļaujā kā brīdinājuma pasākumu atbilstoši Dānijas Enerģētiskās aģentūras ieteikumiem," paziņoja kompānijā.

Трубы для строительства газопровода Северный поток-2 - Sputnik Latvija
Deputāts: Vācija var aplikt ar soda nodevām gāzi no ASV

Grozījumam ir sakaras ar iespējami kuģu izmantošanu ar enkuru pozicionēšanu. Šāda tehnoloģija jau tika pielietota "Ziemeļu straumes" cauruļvada Dānijas posma izbūvē, kā arī gāzesvada "Ziemeļu straume 2" posma izbūvē Vācijas ūdeņos.

Krievijas enerģētikas ministrs Aleksandrs Novaks decembrī ziņoja, ka viens no "Ziemeļu straumes 2" izbūves pabeigšanas variantiem ir kuģa "Akademik Cherskiy" izmantošana ar dinamiskās pozicionēšanas sistēmu. Maija sākumā kuģis ieradās Vācijā. Tagad kuģis atrodas Mukranas ostas akvatorijā Vācijā. Turpat atrodas kompānijas MRTS enkura gāzesvada cauruļvadu izbūves barža "Fortuna" ar 12 punktu pozicionēšanas sistēmu.

Atgādināsim, ka decembrī Šveices uzņēmums "Allseas" atsauca savus cauruļvadu izbūves kuģus no Baltijas jūras, ņemot vērā sankcijas, ko ASV ieviesa pret kompānijām, kas piedalās projekta īstenošanā. Kopš tā laika cauruļvada izbūve ir apturēta.

Jaunas sankcijas

Jūnijā ASV Senātam tika iesniegts jauns likumprojekts par sankcijām pret "Ziemeļu straumi 2". Dokumentu atbalstīja pieci senatori no abām partijām, tai skaitā ietekmīgais Teksasas senators Teds Krūzs.

VFR uztraucas, ka jaunās amerikāņu sankcijas var skart ne vien privātas kompānijas, bet arī valsts dienestus, paziņoja avīze Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Укладка труб газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Krievija pabeigs "Ziemeļu straumi 2", paziņoja eksperts – pastāv iespēja apiet sankcijas

VFR Ekonomikas ministrijā uzskata, ka jaunās sankcijas var tikt piemērotas pret "visām firmām", kuras sniegs apdrošināšanas, cauruļvada tīkla modernizācijas vai, piemēram, cauruļvadu izbūves kuģu aprīkošanas pakalpojumus. "Tas pats attiecas uz tādu pakalpojumu sniegšanu, kā kontroles, inspekcijas veikšana un sertifikācijas izsniegšana, kas ir nepieciešama "Ziemeļu straumes 2" ekspluatācijai," minēja avīze ministrijas iekšējā dokumentā norādīto.

"Gazprom" sadarbībā ar Eiropas kompānijām Shell, OMV, Engie, Uniper un Wintershall būvē gāzesvadu "Ziemeļu straume 2" Baltijas jūras dibenā. Darbus bija plānots pabeigt jau 2019, gada decembrī.

Maskava informēja, ka ASV eksteritoriālās sankcijas pret Eiropas uzņēmumiem ir nepieņemamas. Maskavu atbalstīja Berlīne un Vīne. Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka valsts var pabeigt "Ziemeļu straumes 2" būvdarbus saviem spēkiem.

Ziņu lente
0