PVO: Covid-19 otrais vilnis var būt graujošs

© AP Photo / Michel EulerЖенщины на набережной Сены в Париже
Женщины на набережной Сены в Париже - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija izgājusi uz Covid-19 izplatības stabilizācijas ceļa, Eiropu var gaidīt slimības otrais vilnis. Kad parādīsies vakcīna, - nav zināms.

RĪGA, 4. jūnijs – Sputnik. Pastāv nepārprotami Covid-19 atkārtota uzliesmojuma draudi, paziņoja Pasaules veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģionālā biroja direktors Hanss Klūge.

"Patlaban Eiropas reģionā fiksēti vairāk nekā 2,2 miljoni Covid-19 gadījumu, miruši vairāk nekā 181 tūkstotis cilvēku. Lai arī salīdzinājumā ar aprīli ikdienas gadījumu skaits samazinājies uz pusi, risks joprojām ir augsts. Dažās valstīs mēs vērojam pakāpenisku stabilizāciju vai jaunu gadījumu skaita samazināšanos. Uz šī ceļa iziet Krievijas Federācija un Ukraina," paziņoja Klūge.

​ES valstis pakāpeniski atver robežas viena ar otru. No 3. jūnija, ierodoties Latvijā no valstīm, kur 14 dienu laikā Covid-19 izplatība nepārsniedz 15 gadījumus uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, var neievērot divu nedēļu pašizolācijas periodu. Tomēr PVO amatpersona uzsvēra, ka draudi nav zuduši.

"Otrais vilnis nav neizbēgams, tomēr aizvien lielāks skaits valstu atceļ ierobežojumus, un pastāv nepārprotami Covid-19 atkārtota uzliesmojuma draudi. Ja šos uzliesmojumus nenoslāpēt, otrais vilnis var sākties, un tas var būt graujošs," norādīja Klūge.

Граница Эстонии с Латвией - Sputnik Latvija
ES veselības un pārtikas drošības komisāre uzslavējusi Baltijas valstis

Viņš atzīmēja, ka "patlaban situācija nav labāka nekā gada sākumā" un uzsvēra, ka Covid-19 vīruss "paliek ar mums uz ilgiem laikiem, vismaz līdz brīdim, kad parādīsies droša vakcīna vai ārstēšanas metode". Pie tam pagaidām nav ne viena, ne otra.

"Tiek veikts milzīgs darbs, lai pēc iespējas ātrāk izstrādātu vakcīnu. Šajā darbā iesaistīti pazīstami zinātnieki un labākie zinātniskie pētnieki un farmaceitiskās kompānijas no visas pasaules," viņš teica.

Klūge apsolīja, ka, tiklīdz parādīsies vakcīna, PVO darīs visu iespējamo, lai tā tiktu izplatīta taisnīgi. Tomēr pagaidām nav iespējams prognozēt, kad tas notiks.

Tāpat, pēc viņa vārdiem, rit darbs pie koronavīrusa pacientu ārstēšanas metodes.

"Mēs joprojām sniedzam atbalstu valstīm tādos jautājumos, kā Covid-19 pacientu terapija, laboratorijas diagnostika, epidemioloģija, epidemioloģiskā kontrole, materiālu loģistika un piegādes," viņš apliecināja.

Klūge īpaši uzsvēra, ka PVO augstu vērtē Krievijas palīdzību cīņā ar infekcijas izplatību. Krievijas kara mediķi sniedza palīdzību Itālijai, Serbijai, Bosnijai un Hercegovinai, kā arī Armēnijai. Kopumā Krievijas speciālisti ārvalstīs dezinficējuši 140 apdzīvotās vietas, vairāk nekā 3 milj. kvadrātmetru ēku un būvju virsmu, kā arī aptuveni 1 milj. kvadrātmetru ceļu un laukumu.

Эксперт, доктор медицинских наук, врач-иммунолог Владислав Жемчугов  - Sputnik Latvija
Imunologs nosauca Covid-19 epidēmijas beigu nosacījumu katrā valstī

"Es pateicos mūsu partneriem Krievijas Federācijā, Vācijā, Lielbritānijā, Polijā par viņu ieguldījumu mūsu operatīvajā darbā, par veselības aprūpes pakalpojumu brigāžu, mobilo laboratoriju un speciālistu nodrošināšanu," atgādināja Klūge.

Iepriekš par to, ka otrais Covid-19 vilnis Eiropā ir neizbēgams, paziņoja Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) direktore Andrea Ammona.

PVO jaunākie dati liecina, ka pasaulē fiksēti vairāk nekā 6,1 milj. Covid-19 gadījumu, vairāk nekā 376 tūkstoši cilvēku ir miruši.

Ziņu lente
0