Mazināja riskus: kuģis, kas spēj pabeigt "Ziemeļu straumi 2", nomainījis īpašnieku

© Газпром флотКраново-монтажное трубоукладочное судно "Академик Черский"
Краново-монтажное трубоукладочное судно Академик Черский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nododot "Akademik Cherskiy" Samāras Siltumenerģētikas īpašumu fondam, "Gazprom" mazināja sankciju riskus.

RĪGA, 2. jūnijs – Sputnik. Kuģis "Akademik Cherskiy", kurš spēj pabeigt gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvniecību, tagad atrodas Samāras Siltumenerģētikas īpašumu fonda (STIF) īpašumā. Iepriekš par cauruļvadu licēja īpašnieku nekur netika ziņots, savukārt par ekspluatējošo organizāciju tika saukta "Gazprom flot". "Gazprom" uzskata, ka sankciju riski saistībā ar kuģa darbību ir mazināti, raksta RBC.

Saskaņā ar pēdējo publicēto ar "Gazprom" saistīto uzņēmumu sarakstu, 31. martā STIF bija "Gazprom" sastāvā. Fonda dibinātāji bija "Gazprom teploenergo" (51%) un "Gazprom mežregiongaz Samara" (49%). Abas kompānijas ietilpst "Gazprom mežregiongaz" sastāvā. STIF pamatkapitāls sastāda 123 miljonus rubļu, tā pamatdarbība ir nekustamo īpašumu izīrēšana un pārvalde. Marta beigās fonds mainīja pieraksta vietu no Samāras uz Sanktpēterburgu.

Директор Института национальной энергетики Сергей Правосудов - Sputnik Latvija
Eksperts paskaidroja, kāpēc ASV vajadzīgas jaunas sankcijas pret "krievu cauruli"

Kā izdevumam paskaidroja advokātu kolēģijas Pen&Paper Maskavas biroja vadošais partneris Antons Imennovs, ja tika nolemts padarīt par kuģa īpašnieku STIF, tātad ASV iespējamās sankcijas pret šo juridisko personu skaitās nebīstamas, taču sankciju ietekmē var nokļūt pats kuģis. Informācijas avots pašā "Gazprom" paziņoja, ka "sankciju riski saistībā ar kuģa darbību ir nivelēti".

"Gazprom" iegādājās kuģi 2015. gadā. Kopš 2016. gada kuģis atradies "Gazprom flot" ekspluatācijas pārvaldē, savukārt informācija par cauruļvada licēju bija atrodama kompānijas mājaslapā vismaz līdz 2020. gada februārim, precizē izdevums.

Atgādināsim, ka decembrī Šveices uzņēmums "Allseas" atsauca savus cauruļvadu izbūves kuģus no Baltijas jūras, ņemot vērā sankcijas, ko ASV ieviesa pret kompānijām, kas piedalās projekta īstenošanā.

Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
ASV pieļauj: drīz tiks ieviestas sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2"

"Akademik Cerskiy" februārī izgāja no Nahodkas ostas, pēc kā vairākas reizes mainījis kursu. Maija sākumā kuģis ieradās Vācijā. Tagad kuģis atrodas Mukranas ostas akvatorijā Vācijā. Tur atrodas gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbu loģistikas terminālis.

"Gazprom" izbūvē divus gāzesvadus "Ziemeļu straume 2" Baltijas jūras dzīlēs. Projekts tiek īstenots sadarbībā ar Eiropas kompānijām Shell, OMV, Engie, Uniper un Wintershall. Gāzesvada būvdarbus bija plānots pabeigt līdz 2019.gada beigām.

Maskava informēja, ka ASV eksteritoriālās sankcijas pret Eiropas uzņēmumiem ir nepieņemamas. Maskavu atbalstīja Berlīne un Vīne. Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka KF spēj pabeigt "Ziemeļu straumes 2" būvdarbus saviem spēkiem.

Ziņu lente
0