"Pie mums nav Lietuva": Lukašenko pārliecināts, ka baltkrievi ievēlēs prezidentu-vīrieti

© Sputnik / Михаил Климентьев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Белоруссии Александр Лукашенко, архивное фото
Президент Белоруссии Александр Лукашенко, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas līderis piemēra kārtā minēja kaimiņvalsti, kur iepriekšējā valsts vadītāja bija Daļa Gribauskaite.

RĪGA, 30. maijs – Sputnik. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko paziņoja, ka sabiedrība vēl nav gatava, lai sieviete kļūtu par valsts vadītāju. Šādu viedokli viņš pauda piektdien, apmeklējot Minskas Traktoru rūpnīcu, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Baltkrievijas prezidenta preses dienestu.

Viņš paziņoja, ka Baltkrievijā "Konstitūcija neder sievietei". Piemēra kārtā Lukašenko minēja kaimiņu Lietuvu, kur iepriekšējā prezidente 10 gadu garumā bija Daļa Gribauskaite.

"Un mums sabiedrība nav nobriedusi, lai balsotu par sievieti. Jo pie mums pēc Konstitūcijas prezidentam piemīt stipra vara. Pie mums nav Lietuva. Tur prezidente bija Daļa Gribauskaite, atnāca, pasmaidīja, pasēdēja un aizgāja. Ne par ko neatbild, jo tur ir parlamentāra republika. Pie mums tā nav. Prezidents būs vecis, es par to esmu absolūti drošs," teic Baltkrievijas līderis.

Lukašenko izteicieni ir saistīti ar rakstu Krievijas izdevumā "Kommersant", kurā tiek minēts baltkrievu blogeris Sergejs Tihanovskis. Viņš iepriekš plānoja piedalīties prezidenta kampaņā, taču nespēja piereģistrēt iniciatīvas grupu parakstu vākšanai savas kandidatūras izvirzīšanas atbalstam, jo tobrīd izcieta administratīvo arestu. Tikmēr iniciatīvas grupu reģistrēja viņa sieva Svetlana, kas šobrīd tiek izvirzīta prezidentam amatam.

Строительство Белорусской АЭС в Островце - Sputnik Latvija
Lietuva palūdza ES uzņemties atbildību par BelAES drošību

"Skatos uz šo rakstu. Un jau ausis izbāzušās šim cilvēkam. Viņš pat nav prezidenta amata kandidāts, par sievu tur priecājas. Saprot taču, ka par sievu neviens Baltkrievijā nenobalsos," paziņoja Lukašenko.

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām jānotiek šī gada 9. augustā. Lai tiktu izvirzītam, prezidenta amata kandidātam ir jāsavāc vismaz 100 tūkstoši parakstu. Pašlaik ar to nodarbojas iniciatīvu grupas, tai skaitā politiskajā kampaņā piedalās trīs sievietes.

Pati kandidātu izvirzīšana notiks no 20. jūnija līdz 4. jūlijam, savukārt reģistrācija – no 5. līdz 14. jūlijam.

Ziņu lente
0