Gripa vai masalas? Akadēmiķis aprakstījis SARS-CoV-2 evolūcijas scenārijus

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasАкадемик РАН, директор НИЦ эпидемиологии и микробиологии имени Гамалеи Александр Гинцбург
Академик РАН, директор НИЦ эпидемиологии и микробиологии имени Гамалеи Александр Гинцбург - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cilvēkam nāksies samierināties ar jauno kaimiņu – koronavīrusu SARS-CoV-2: runa var būt par vakcīnu uz visu mūžu vai ikgadējiem jaunas vakcīnas meklējumiem.

RĪGA, 26. maijs – Sputnik. Koronavīrusa SARS-CoV-2 mijiedarbība ar imūnsistēmu var evolucionēt saskaņā ar vairākiem scenārijiem, brīdināja Krievijas zinātņu akadēmijas akadēmiķis, Gamaleja Epidemioloģijas un mikrobioloģijas ZPC direktors Aleksandrs Gincburgs videokonferences gaitā starptautiskajā ziņu aģentūrā "RIA Novosti".

Врачи клинической больницы в Москве, переоснащенной для лечения пациентов с COVID-19 - Sputnik Latvija
Pēc pieciem un desmit gadiem: ārsts par komplikācijām bezsimptomu Covid-19 gadījumā

"Tas var būt gripas vīrusa evolūcijas scenārijs, kura ietvaros ik gadus nākas radīt jaunus vakcīnu štammus un faktiski aizsargāties no jauna vīrusa. Cits scenārijs būs gadījumā, ja vīruss ilgu laiku nemainīsies, kā tas notiek ar masalu vīrusu. Visā cilvēces vēsturē tas nemainās. Masalu vakcīna ieļauta nacionālajā kalendārā, un mēs šo infekciju nemanām. Šajā gadījumā jautājums būs par revakcinācijas biežumu, iespējams, tā būs vakcīna uz visu mūžu," pastāstīja Gincburgs.

Akadēmiķis atzina, ka pagaidām pētniekiem nav skaidrs, pa kādu ceļu ies vīrusa evolūcija.

"Pašlaik nav tādu instrumentu, kas ļautu prognozēt vīrusa un saimnieka organisma imūnsistēmas mijiedarbības evolūciju," detalizētāk paskaidroja Gincburgs.

Koronavīrusa pandēmija, kas laikā kopš gada sākuma izplatās no Ķīnas, aptvērusi gandrīz visu pasauli. Fiksēti vairāk nekā 5,4 miljoni Covid-19 infekcijas gadījumu, no tiem vairāk nekā 345 tūkstoši beigušies letāli. Jaunās koronavīrusa infekcijas vidējais mirstības līmenis pasaulē sastāda 6,3%.

Гинцбург предупредил о двух сценариях эволюции коронавируса
Ziņu lente
0