Imunologs nosauca Covid-19 epidēmijas beigu nosacījumu katrā valstī

© Foto : из архива Жемчугова ВладиславаЭксперт, доктор медицинских наук, врач-иммунолог Владислав Жемчугов
Эксперт, доктор медицинских наук, врач-иммунолог Владислав Жемчугов  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nevienam vīrusam nav stratēģijas "nogalināt visus" – viņam ir jāvairojas un jāiekaro teritorija, atzīmēja īpaši bīstamo infekciju speciālists, ārsts-imunologs Vladislavs Žemčugovs.

RĪGA, 23. maijs – Sputnik. Cīņa ar koronavīrusa izplatību Eiropā nav beigusies, reģionu sagaida otrs epidēmijas vilnis, paziņoja Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra vadītāja Andrea Ammona. Savukārt Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra pārstāves Jurijs Perevoščikovs atzīmēja pietiekamu valsts gatavību iespējamam atkātotajam Covid-19 uzliesmojumam. Lai pretotos infekcijas izplatībai, mediķi aicina pilsoņus turpināt regulāri mazgāt rokas, ievērot sociālo distanci un piesegt degunu un muti ļaužu pulcēšanās vietās.

Ja šobrīd atteiktos no visiem profilakses pasākumiem, pandēmija izcelsies ar jaunu spēku, brīdināja medicīnas zinātņu doktors, īpaši bīstamo infekciju speciālists, ārsts-imunologs Vladislavs Žemčugovs.

"Epidēmijas beigšanās konkrētā teritorijā ir atkarīga no tā, kāds iedzīvotāju procents būs izslimojis. Sākot ar 60% sāksies palēnināšanās, apstāsies saslimušo pieaugums. Epidēmija pāries norimšanas fāzē, līdz pilnībā neizsīks. Jauni pacienti parādīsies – viens nedēļā, viens mēnesī, viens ceturksnī," sacīja Sputnik Latvija Žemčugovs.

Pēc speciālista sacītā, to var panākt arī bez bremzēm, kā to sākumā izdarīja Zviedrija vai Vācija, bet var ieslēgt bremzes – pielietot vienus vai otrus izolācijas pasākumus.

"Kurš kā izlems, tas ir atkarīgs no konkrētās valsts. Ja šobrīd atslēdz bremzes, būs straujš pieaugums ģeometriskā progresijā gan saslimušo skaitā, gan smaguma pakāpē, gan nāves gadījumu skaitā," uzsvēra Žemčugovs.

Īpaši bīstamo infekciju speciālists atzīmēja, ka nevienam vīrusam nav stratēģijas "nogalināt visus".

Лаборатория инновационных медицинских технологий в Долгопрудном - Sputnik Latvija
Vai Covid-19 var izplatīties ar ūdeni: Latvijas zinātnieki atskaitās par pētījumu

"Vīrusam ir jāsavairojas un jāiekaro teritorija. Tādēļ pat mēra laikā paliek cilvēki, kuri nenomirst, bet iznēsā mikrobu citās teritorijās, kur tas var iesakņoties," piebilda Žemčugovs.

Koronavīrusa pandēmija, kura kopš gada sākuma izplatījusies no Ķīnas, ir pārņēmusi praktiski visas valstis. Ir atklāti vairāk nekā 5,3 miljoni Covid-19 inficēšanās gadījumu, no kuriem vairāk nekā 340 tūkstoši beidzās ar nāvi, savukārt 2,1 miljons gadījumu – ar izveseļošanos. Covid-19 mirstības rādītāji vidēji sastāda 6,5%. PVO iepriekš paziņoja, ka nav gatava prognozēt pandēmijas beigu termiņu.

Ziņu lente
0