NATO valstis aicina ASV neizstāties no Atvērto debesu līguma

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаг НАТО
Флаг НАТО - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācija, Francija, Beļģija, Spānija, Nīderlande, Somija, Itālija, Luksemburga, Čehija un Zviedrija lūdz amerikāņus izbeigt demaršu.

RĪGA, 23. maijs – Sputnik. ASV iepriekš paziņoja par nolūku izstāties no Atvērto debesu līguma, kura mērķis ir stiprināt uzticību Eiropā.

Šajā sakarā tika sasaukta NATO vēstnieku ārkārtas sēde, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz Atēnu Ziņu aģentūru.

Vēstnieki parakstīja paziņojumu ar aicinājumu nedarīt to. Francijas ĀM publicēto dokumentu parakstīja Vācija, Francija, Beļģija, Spānija, Nīderlande, Somija, Itālija, Luksemburga, Čehija un Zviedrija.

Šīs valstis pauda nožēlu saistībā ar Vašingtonas lēmumu. Dokumentā tiek uzsvērts, ka Atvērto debesu līgums ir pēdējo desmitgadu laikā noteicošais faktors pārliecības stiprināšanā par caurspīdīguma un drošības nodrošinājumu Eiroatlantiskajā reģionā.

Самолет АН-30Б ВВС России, участвующий в программе Открытое небо, в аэропорту Рига - Sputnik Latvija
Mediji: ASV izstājas no Atvērto debesu līguma un nostāda Baltiju neizdevīgā stāvoklī

Iepriekš Krievijā, komentējot ASV izstāšanos no līguma, paziņoja, ka Maskava turpinās ievērot visus tā noteikumus un saistības, un cer, ka citas līguma dalībvalstis rīkosies analoģiski.

Šeit ir vērts norādīt, ka NATO valstis, kuras vērsušās pie ASV ar lūgumu neizstāties no līguma, jau ir paziņojušas par nolūku turpināt ievērot līgumā noteiktās saistības. Tāpat tās grasās turpināt dialogu ar KF.

Atvērto debesu līgumu, kura mērķis ir stiprināt uzticību Eiropā, pieņēma 27 Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) valstis 1992. gadā Helsinkos.

Pašlaik, saskaņā ar šo dokumentu, jau 34 dalībvalstis var atvērti vākt informāciju par līguma pušu bruņotajiem spēkiem un aizsardzības pasākumiem.

Ziņu lente
0