"Ziemeļu straume" uz 20 gadiem atbrīvota no ES Gāzes direktīvas normām

© Photo Nord Stream 2 / Paul LangrockТрубы газопровода "Северный поток — 2"
Трубы газопровода Северный поток — 2 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācijas varasiestādes neattiecina ES Gāzes direktīvas galvenās prasības uz gāzesvadu "Ziemeļu straume". Gāzesvada operators "Nord Stream AG" atzinīgi novērtēja šo lēmumu, tomēr nolēmis nogaidīt. Zināmi jaunumi ir arī par "Nord Stream 2 AG".

RĪGA, 21. maijs – Sputnik. Vācijas federālā tīkla aģentūra atbrīvojusi gāzesvadu "Ziemeļu straume" no ES Gāzes direktīvas noteikumiem valsts teritorijā uz 20 gadiem, informēja "Nord Stream AG". Lēmums attiecas uz gāzesvada iecirkni Vācijas teritorijā, ieskaitot teritoriālo jūru. Lēmums stājies spēkā retrospektīvi no Enerģētikas likuma grozījumu apstiprināšanas dienas – 2019. gada 12. decembra.

"Mēs esam gandarīti par Federālās tīkla aģentūras pozitīvo lēmumu. Tādējādi apstiprināta šīs cauruļvadu sistēmas nozīme Eiropas drošai enerģētiskajai sagādei," regulatora lēmumu komentēja "Nord Stream AG" direktors Aleksejs Zaicevs.

Vienlaikus Eiropas Augstākā tiesa noraidījusi kompāniju "Nord Stream" un "Nord Stream 2" prasību par likumdošanas normu attiecināšanu uz gāzesvadiem no trešajām valstīm.

"Direktīva tieši neskar "Nord Stream 2 AG" un "Nord Stream AG"intereses," teikts instances preses relīzē.

"Nord Stream 2 AG" lēmumam nepiekrita un pieļāva, ka centīsies panākt tā pārskatīšanu, jo ES tiesa nav izskatījusi prasību pēc būtības, lēmums skar procesuālos jautājumus, tāpēc to var pārsūdzēt divu mēnešu laikā.

Iepriekš Vācijas federālā tīkla aģentūra atteicās atbrīvot gāzesvadu "Ziemeļu straume 2" no ES Gāzes direktīvas noteikumiem. Lēmums pamatots ar to, ka gāzesvads nav pabeigts līdz 2019. gada 23. maijam, kad stājās spēkā grozījumi, kuri attiecina ES Trešās energopaketes normas uz GTS starp Eiropas Savienības valstīm un trešajām valstīm.

Строительство газопровода Северный поток-2 в Германии - Sputnik Latvija
Miljards dolāru apmaiņā pret "Ziemeļu straumes 2" apturēšanu: ASV spēlē uz visu banku

Cita starpā šīs prasības paredz sadalīt gāzes ieguves un transportēšanas darbību, tas ir, ieguves kompānijai nevar vienlaikus piederēt cauruļvads, pa kuru tiek transportēta tās gāze.

Tāpat tiek pieprasīta citu gāzes piegādātāju piekļuve cauruļvadam, tātad, tas var nozīmēt, ka gāzesvads "Ziemeļu straume 2" var būt noslogots tikai uz pusi. Pie tam projekta operators nebija apmierināts ar izņēmumu izsniegšanas nelielo termiņu. Tomēr šos argumentus Eiropas tiesa Luksemburgā noraidīja.

Tomēr no "Ziemeļu straumes" viedokļa ziņas ir neapšaubāmi pozitīvas, no "Ziemeļu straumes 2" viedokļa – mēreni pozitīvas. "Ziemeļu straumei 2" tas nozīmē, ka gāzesvads būs uz pusi pilns, nevis uz pusi tukšs.

Ziņu lente
0