Vairāk nekā simt valstis atbalstījušas ES ierosinājumu izmeklēt pandēmijas iemeslus

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаг Европейского союза
Флаг Европейского союза - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV un Ķīna neatbalstīja Eiropas Savienības un Austrālijas ierosinājumu izmeklēt pandēmijas iemeslus, taču vairāk nekā simt valstis atbalstījušas ideju.

RĪGA, 19. maijs - Sputnik. Vairāk nekā simt valstis atbalstījušas ES un Austrālijas ierosinājumu organizēt neatkarīgu izmeklēšanu, ar mērķi noskaidtot jaunā tipa koronavīrusa uzliesmojuma iemeslus, vēsta Austrālijas televīzijas un radio korporācija ABC.

ES valstis un Austrālija kopīgiem spēkiem virza ierosinājumu veikt "bezkaislīgu, neatkarīgu un visaptverošu" izmeklēšanu, lai novērtētu "PVO koordinētos atbildes pasākumus veselības aprūpes jomā ar mērķi stāties pretī Covid-19".

Жители Уханя едут на пароме через реку Янцзы - Sputnik Latvija
Mediji: Rietumu specdienesti apsūdz Ķīnu par svarīgu faktu iznīcināšanu

Austrālijas ārlietu ministre Merisa Peina pastāstīja, ka runa ir par "neatkarīgu pandēmijas pārskatu ar mērķi palīdzēt pasaulei gūt mācības, kas nepieciešamas globālās veselības aizsardzībai".

"Austrālija un liels skaits valstu ir rezolūcijas līdzautores ES vadībā, kas ietver aicinājumu sniegt bezkaislīgu, neatkarīgu un visaptverošu vērtējumu," norādīja Austrālijas ārlietu ministre.

Mediji vēsta, ka iepriekš ierosinājumu atbalstīja 62 valstis, tostarp Krievija, Japāna, Lielbritānija, Dienvidkoreja, Turcija, Indonēzija un DĀR. Vakar, vēsta telekanāls SBS News, tām pievienojušās vēl 54 Āfrikas valstis.

Iniciatīvu pagaidām nav atbalstījušas ne ASV, kas iepriekš kritizēja Pasaules veselības organizāciju par to, ka tā it kā neesot publicējusi patiesās ziņas par vīrusu un nav izmeklējusi uzticības vērtas ziņas no Uhaņas, kas neatbilst Ķīnas valdības oficiālajai informācijai, ne arī Ķīna, kuras valdība jau vairākkārt norādījusi, ka jau no paša sākuma ievērojusi atklātu un atbildīgu pozīciju jautājumā par koronavīrusa infekcijai veltīto datu publikāciju.

Тедрос Адханом Гебрейесус - Sputnik Latvija
PVO: mēs neko neesam slēpuši no ASV

Ķīnas Ārlietu ministrija uzskata, ka izmeklēšana ir "priekšlaicīga", jo lielākajā daļā valstu pandēmija vēl nav beigusies.

Jāpiebilst, ka minētajā dokumentā nav pieminēta Ķīna vai Uhaņas pilsēta, kur sākās koronavīrusa epidēmijas uzliesmojums.

ABC vēsta, ka Austrālijas ierosinājumu izmeklēt koronavīrusa pandēmijas iemeslus, Pekina jau iepriekš novērtēja negatīvi, tomēr ideja gūst aizvien plašāku starptautisko atbalstu.

Saskaņā ar PVO datiem pasaulē ar Covid-19 inficējušies vairāk nekā 4,5 miljoni cilvēku, vairāk nekā 300 tūkstoši ir miruši. Lielākais inficēšanās gadījumu skaits fiksēts Ziemeļamerikā un Dienvidamerikā – gandrīz 2 miljoni.

Ziņu lente
0