Donalds Tramps izvirzījis ultimātu PVO

© AP Photo / Alex BrandonПрезидент США Дональд Трамп
Президент США Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vašingtona pilnībā pārtrauks PVO finansēšanu un izvērtēs tālākās dalības izredzes, ja organizācija 30 dienu laikā neveiks ASV pieprasītās reformas.

RĪGA, 19. maijs — Sputnik. Vašingtona pilnībā pārtrauks PVO finansēšanu un izvērtēs tālākās dalības izredzes, ja organizācija 30 dienu laikā neveiks ASV pieprasītās reformas, teikts ASV prezidenta Donalda Trampa vēstulē Pasaules Veselības organizācijas vadītājam Tedrosam Adhanomam Gebreiesusam, vēsta RIA Novosti.

Baltā nama vadītājs atklāja, ka viņa administrācija izmeklējusi, viņaprāt, neveiksmīgo PVO reakciju koronavīrusa pandēmijas apstākļos.

"Šī pārbaude apstiprinājusi virkni nopietnu bažu, par ko runāju pēdējā mēneša laikā, un konstatējusi citas, uz ko PVO vajadzēja reaģēt, ir īpaši satraucošo organizācijas neatkarības trūkumu no ĶTR," teikts Trampa vēstulē, ko viņš publicējis savā lapā Twiter.

ASV prezidents pieprasa PVO "veikt būtiskus uzlabojumus", kuru vidū ir "neatkarības demonstrācija no Ķīnas".

"Skaidrs, ka jūsu sistemātiskās kļūdas un organizācijas kļūdas atbildē uz pandēmiju pasaulei izmaksājušas ārkārtīgi dārgi," uzsvēra ASV prezidents.

Тедрос Адханом Гебрейесус - Sputnik Latvija
PVO: mēs neko neesam slēpuši no ASV

Tāpat Tramps atzīmēja, ka jau sācis apspriest ar PVO jautājumu par organizācijas reformēšanu. Aprīlī ASV prezidents informēja, ka aptur organizācijas finansēšanu, apsūdzot to par nepietiekami operatīvu reakciju pēc koronavīrusa uzliesmojuma un nesavlaicīgu informācijas sniegšanu sabiedrībai.

Kritika izskanējusi apstākļos, kad ASV epidemioloģiskā situācija ir ļoti sarežģīta: valsts ieņem pirmo vietu pasaulē inficēto un mirušo skaita ziņā, turklāt pats prezidents saņem pārmetumus par to, ka pārāk vēlu ieviesis pandēmijas apkarošanai nepieciešamos pasākumus. Jaunākie dati liecina, ka pasaulē inficēti gandrīz 4,4 miljoni cilvēku, vairāk nekā 300 tūkstoši ir miruši. Savienotajās Valstīs fiksēts vairāk nekā 1,5 milj. gadījumu, vairāk nekā 90 tūkstoši no tiem jau beigušies letāli.

Ziņu lente
0