BelAES piegādāta kodoldegviela: rudenī Latvija varēs nopirkt elektrību

© Sputnik / Антон Денисов / Pāriet pie mediju bankasТепловыделяющие элементы (ТВЭЛ), использующиеся на атомных электростанциях
Тепловыделяющие элементы (ТВЭЛ), использующиеся на атомных электростанциях - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
BelAES pirmā energobloka reaktora iekārtas palaišana ieplānota 2020. gada jūlijā, bloka elektrības padeve elektrotīklā ieplānota septembrī-oktobrī.

RĪGA, 6. maijs – Sputnik. Stacijas būvlaukumā ieradies sastāvs ar kodoldegvielu Baltkrievijas AES pirmajam energoblokam, paziņoja republikas Enerģētikas ministrijas preses dienests.

Tāpat paziņojumā teikt, ka atomstacijā ir nodrošināta nepieciešamā telpu, iekārtu, sistēmu un elementu tehniskā gatavība, kā arī stacijas personāla organizatoriskā gatavība drošam darbam ar kodoldegvielu.

Līdz degvielas ievešanai, saskaņā ar normatīvajiem dokumentiem, pirmā energobloka objekti bija nodoti iekšējo karaspēku apsardzei ierastajā režīmā.

БелАЭС - Sputnik Latvija
Lietuva cer uz EK palīdzību jautājumā par BelAES enerģijas bloķēšanu Baltijā

Tāpat Enerģētikas ministrijā paziņoja, ka BelAES speciālisti kopā ar ģenerālo darbu veicēju AS IK "ASE" nodrošinās degvielas pieņemšanu un tās padeves kontroli.

Baltkrievijas AES tiek būvēta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabalā, 50 km attālumā no Viļņas. BelAES veidos divi energobloki. Tās būvdarbiem izraudzīts AES-2006 projekts — Krievijā izstrādāts jaunās paaudzes atomstacijas tipveida projekts "3+" ar uzlabotiem tehniski ekonomiskajiem rādītājiem, atbilstošs mūsdienu "postfukusimas" drošības normām, dabas aizsardzības, sanitārajām un higiēnas normatīvajiem aktiem. BelAES pirmā energobloka starts ieplānots 2020. gadā, otro energobloku - 2021. gadā, tajā jau veikti vairāk nekā 70% celtniecības un montāžas darbu.

Lietuva kopš būvdarbu sākuma izvirza pretenzijas pret atomelektrostaciju, un ar likumu atzinusi BelAES par "faktoru, kas apdraud nacionālo drošību". Lietuvā pieņemts likums, ar kuru plānots ierobežot elektroenerģijas importu no Baltkrievijas. Tāpat Viļņa aicināja citas valstis boikotēt elektrostaciju, taču iniciatīvu atbalstījusi tikai Polija.

Ziņu lente
0